Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stratégia kell az óvodai férőhelyek bővítésére – Mi lesz a speciális gondozást igénylő gyerekekkel? / Ülésezett az Oktatási Bizottság

2008. augusztus 19. 13:30
Augusztus végéig el kell készülnie a veszprémi kistérség teljes körű oktatási intézkedési tervének, egyébként eleshetnek az intézmények az állami normatíva egy részétől. A 20 települést érintő anyagot még a közgyűlés előtt rendkívüli bizottsági ülésen részletesen is megtárgyalják, szintén ezen a rendkívüli ülésen határoznak majd arról is, mit javasoljanak a közgyűlésen a speciális nevelést igénylő gyermekek óvodai csoportjának kialakításáról. Az oktatási bizottsági ülésen kiderült, bővítésre mindenképp szükség lesz az óvodákban. Kevés a férőhely, a gyermeklétszám csökkenése pedig megállt. Katanics Sándor szerint hosszú távú stratégiát kell kidolgozni.

100 gyerek vette igénybe a nyári napközis tábort

Horváth Miklós táborvezető a bizottság tagjaival is ismertette, egyre népszerűbb a nyári napközis tábor. Idén összesen 100 gyerek vette igénybe a szolgáltatást és töltötte a nyarat szervezett programokon a Táncsics iskolában. A gyerekek közül sokan annyira jól érzeték magukat, hogy hosszabb ideig maradtak, mint amennyit időre eredetileg beíratták őket a szülők. A statisztikai adatok szerint hetente 50 gyerek vett részt a programokon, legtöbben (összesen 20-an) a Báthory-ból érkeztek. Öt nevelő vigyázott a fiatalokra – mondta Horváth Miklós –, akiknek idén is választékos programban lehetett részük. Két alkalommal jártak az állatkertben, bobozhattak is, teljesen ingyen, mintegy ötvenezer forint értékben. Emellett meglátogatták a város játszótereit, floorball versenyt és „Ki mit tud?”-ot tartottak, és természetesen az iskolára is készültek, többek közt fogalmazásokat írtak a nyári élményekről. A táborvezető megköszönte azoknak a képviselőknek a támogatását (Némedi Lajos, Mihalovics Péter, Vereskuti Béla), akiknek köszönhetően stabil volt a tábor működése. Hetente 100 ezer forintból gazdálkodhattak, így az ellátásban sem volt hiány. A táborlakók mindennap kaptak 100 százalékos gyümölcslevet, gyümölcsöt, fagylaltot és csokoládét.

Horváth Miklós a táborban

 
Eisenbeck igazgató úr visszavonul

Megromlott egészségi állapota miatt visszavonul a Dózsa György Általános iskola igazgatója. Mandátumának megszüntetéséről, visszahívásáról a következő közgyűlésen határoznak majd a városatyák. Némedi Lajos bizottsági elnök javasolta, hogy a közgyűlés ismerje el Eisenbeck István több évtizedes munkáját. Az igazgató tanár urat egyébként a közelmúltban az Eötvös József Emlékérem arany fokozatával, illetve Teleki Blanka díjjal is (akárcsak Gyürüssy Attiláné Éva óvodavezetőt) kitüntette a szaktárca, illetve a Pedagógusok Szakszervezete – erre Katanics Sándor hívta fel a figyelmet.

 

Kistérségi iskolaügyekről

Koczó László a Veszprém Többcélú Kistérségi Társulás néhány hónapja kinevezett oktatási referense elkészítette a kistérség oktatására vonatkozó intézkedési tervét. A vaskos dokumentumot ez idáig nem láthatta a bizottság, holott a jövő heti közgyűlésen el kell azt fogadni, ellenkező esetben komoly normatívától esnek el az érintett intézmények. Koczó László elmondta, tisztában van azzal, hogy késésben van az anyaggal, s az jóval korábban el kellett volna már küldeni, de szűkös volt az idő összegyűjteni a szükséges információkat, adatokat, s ez esetben mintegy 20 településre kellett részletes dokumentációt készíteni. Katanics szerint nem a legjobbkor történtek személyi cserék a kistérségnél, ennek is köszönhető, hogy az új referensnek néhány hónapja volt egy ilyen munkára. A munkaszervezet vezetésében bekövetkező személyi változás miatt nem igazán volt hozzáértő segítője az újonan kinevezett referensnek. Koczó László teljesen egyedül készítette elő az anyagot, ami így nyilván időigényesebb volt - mondta Katanics. Majd hozzátette, hogy ezért is kérte egy hónapja a társuláselnökétől a kistérségi oktatási bizottsági ülésen, aminek szintén tagja, hogy ha nem akarnak komoly késlekedést,akkor akár csak egy hónapra is, de az oktatási referens mellé szakértősegítőt kell még alkalmazni a hamarosan tárgyalandó anyag elkészítése érdekében.

A bizottsági tagok arról határoztak, hogy a közgyűlési szavazás előtt bizottságon belül vitára bocsátanák az anyagot. Erre a közgyűlés napjának délelőttjét választották, amikor is rendkívüli bizottsági ülést tartanak.

 

Óvodaügyek – kapacitásbővítésről és speciális nevelésről

Elhamarkodott volt a létszámleépítés az óvodáknál a korábbi években – ez derült ki az Oktatási Iroda vezetőjének beszámolójából. Ugyanakkor ezért nem okolható az előző városvezetés, hiszen nehéz a korfa pontos ismerete ellenére is előre kalkulálni.  A szülők gondolatai és akarata nem sejthető, így évről évre csak becsülni lehet az alakuló létszámot - jegyezte meg az Oktatási Iroda vezetője. Ugyanakkor most a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően várhatóan nőni fog a gyermeküket óvodai nevelésre beíratni szándékozók száma.

Hogy ne kelljen milliókat visszatérítenie az önkormányzatnak a felvett normatívákból a közgyűlésen a képviselőknek is meg kell szavazniuk az óvodák maximális csoportlétszámának bővítését. Nehéz előre kalkulálni, nem ismervén a szülők döntését, hogy melyik óvodában hány helyre lehet szükség – mondta az irodavezető, de az már biztosan látszik, hogy a jövőben meg fog növekedni az igény. Ezt Katanics Sándor is megerősítette. Mint mondta, szerencsére megállt a gyermeklétszám csökkenése. Éppen ezért egy átfogó stratégiát kell kidolgozni az óvodai férőhelyek bővítésére. Hosszú távon az nem tartható, hogy 25 hellyel bíró csoportokat 27, 28 fővel működtetünk külön engedéllyel – mondta a képviselő. Az oktatási iroda vezetője felhívta a bizottsági tagok figyelmét, hogy a közeljövőben az evangélikus egyház is kíván egy óvodát indítani, valamint egy házaspár is olyan vállalkozáson gondolkozik, mely kisdedóvással foglalkozna – ha a két óvoda megvalósul, az komoly terhet vesz le a jelenlegi intézményrendszer válláról.

Több szülő, illetve szakember jött el a az Oktatási Bizottság ülésére, hogy meghallgassák őket, mielőtt arról döntenek, támogatják-e a speciális nevelést igénylő gyerekek óvodai csoportjának indítását. A szülők által készíttetett felmérésből kiderül, hogy 2006-ban már közel 400 látás-, hallás-, vagy mozgássérült gyermek volt a megyében, akik speciális neveléséről, felzárkóztatásáról gondoskodni kell. Veszprémben van ugyan 6 ilyen speciális bölcsődei férőhely, de itt csak hat éves korukig lehetnek a gyerekek, arról nem is beszélve, hogy amíg ők nem tudnak hova tovább lépni, addig újabb gyerekeket ide sem tudnak felvenni. A látás-, hallás-, illetve nagyrészt mozgáskorlátozott gyermekek csak úgy tudják elkezdeni iskolai tanulmányaikat, ha felzárkóztatják őket, s ehhez közoktatási törvényben is előírt kötelezettség a fejlesztő foglalkozás. Ha a sérült gyerekek a bölcsődéből már kicsúsznak, iskolára pedig nem felkészültek, nincs hová menniük. Egyedül a Nevelési Tanácsadóban tudnak foglalkozni velük, a szülők szerint azonban nem rendszeresen, s nem megfelelő óraszámban.


Sérült gyermekek foglalkoztatása - illusztráció

Lantos Andrea, az egyik sérült gyermek édesanyja a bizottsági ülésen elmondta, hogy évek óta küzdenek ezért a csoportért, még sem történik előrelépés. Ígéretek vannak arra, hogy majd napirendre kerül a kérdés, határozat mégsem született ez idáig. A szülök jelentést is készíttettek szakemberekkel, ami a megyére vonatkozó adatokat tartalmazza kidolgozott javaslatokkal együtt. Ezt a dokumentumot már az illetékes önkormányzatokhoz és hivatalokhoz is eljuttatták. Nagyon sok a megoldásra váró probléma - mondta Lantos Andrea. Mikor kerülhetnek iskolába a gyermekeink, ha nincs számukra megfelelő fejlesztőcsoport? – tette fel a kérdést. Jelenleg ha a bölcsödében nem maradhatnak ezek a gyerekek, heti egy-két alkalommal a Nevelési Tanácsadóban van fejlesztő foglalkozás. Arra kérték a bizottságon keresztül a döntéshozókat, hogy amíg nem lesz óvodai csoport, addig a Nevelési Tanácsadót felügyeljék, hogy gyakoribbak és hosszabbak legyenek a foglalkozások.

 

A bizottsági tagok is támogatnák a csoport létrehozását, de mielőtt igennel szavaznának, szeretnék látni, hogy lesz megfelelő anyagi fedezete is ennek a munkának. 2009 szeptembere előtt már úgysem indulhatna a csoport, hiszen ehhez az oktatásin túl a Pénzügyi Bizottság határozata, illetve költségvetés módosítás is szükséges. Arra viszont ígéretet tettek, hogy a jövő heti rendkívüli bizottsági ülésen újra napirendre veszik a kérdést. Molnár Edina konduktor is szót kért, majd az elhangzottakhoz hozzátette, hogy amikor a költségekkel számolnak, azt is látni kell, egy ilyen speciális csoporthoz nem óvónőkre van szükség, hanem speciális szakképzett emberekre, konduktorokra, gyógypedagógusokra és logopédusra is. Hogy támogatják-e a képviselők, illetve a bizottság az elképzeléseket, az jövő hét kedden derülhet ki legkorábban.

 

Füssy Angéla
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.