2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Még nincs döntés arról, hogy Gyurcsány Ferenc elutazik-e az olimpiára

2008. március 24. 17:54
(MTI)
A kormányszóvivő szerint nemhogy döntés nincs, de még a kérdés sem került napirendre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök olimpiai rendezvényeken való részvételéről. Kóka János hétfőn arra kért minden magyar politikust és állami tisztviselőt, hogy a közvetlenül sporthoz nem kapcsolódó olimpiai eseményeken ne vegyen részt, és ezzel ne legitimálja az emberi jogok szisztematikus megsértésére épülő kínai politikai rendszert. Az SZDSZ elnöke ide sorolta a nyitó- és záróünnepséget, a fogadásokat, illetve a kínai állami vezetőkkel együtt tartandó sajtótájékoztatókat.
Kóka János közleményében olvasható, az SZDSZ elnöke a Liberális Internacionálé májusi kongresszusának azt javasolja majd, hogy határozottan ítélje el a kínai hatóságoknak a Tibetben és a környező tartományokban március 10-én kezdődött tiltakozásokra adott erőszakos reakcióját. A tragikus események árnyékot vetnek a közelgő olimpiai játékokra, amiért a politikai felelősség a kínai hatóságokat terheli, akik nem teljesítették az olimpiai játékok odaítélésekor tett emberi jogi kötelezettségvállalásaikat - írta a pártelnök.

Az SZDSZ javasolja azt is, hogy a kongresszus fogadjon el egy határozati javaslatot, amely tartalmazza: "Miközben elismeri az Olimpiai Játékok szimbolikus jelentőségét és elismeréssel adózik azon sportolóknak, akik több évi felkészülést követően a versenyzés megtiszteltetésében részesülnek, felhívja a liberális politikusokat és kormányhivatalnokokat, hogy ne vegyenek részt a 2008-as Olimpiai Játékok olyan hivatalos ünnepségein, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak sporteseményekhez".

Füssy Angéla

További cikkek