Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

A szent király ünnepe a királyi városban / „Annak a népnek mely nem becsüli múltját, jelene bizonytalan, jövője pedig nincs”

2008. augusztus 20. 21:31
A Regélő Fehér Táltos Dobcsapat invitálására az esti órákban gyűlt össze a veszprémi közönség, hogy a Szentháromság téren ünnepelje államalapítónkat, Szent Istvánt és az új kenyeret. Debreczenyi János szerint itt a szent téren is helye van az ősi sámán doboknak, mert a magyar múlt része, s amely nép nem büszke múltjára, annak jelene bizonytalan, jövője pedig nincs – mondta a polgármester. Ünnepi beszédében a haza szeretetére, a ragaszkodásra és a közösség erejére helyezte a hangsúlyt – majd megszegte a kenyeret, úgy ahogy azt édesanyjától, nagymamájától és dédnagyanyjától tanulta, s szétosztotta azt az ünneplők között. A pannon Várszínház művészeinek műsora Vándorfi László rendezésében pedig felejthetetlenné tette az idei ünnepet.

Nehéz helyzetben van Európa. Fel kell tenni a kérdést, kell e még nekünk István király, amikor már nincsenek minták, példaképek. A szenteket már nem becsülik, s fel sem néznek a trónra, nem hogy fejet hajtanának előtte az emberek. Új népvándorlás korát éljük – jelentette ki Debreczenyi János. Hangsúlyozta, hogy aki ma nem becsüli nemzete értékeit, azt elsöpri az új népvándorlás. Ma azt mondják a fiataloknak, ha itt nem boldogulnak, menjenek külföldre. Én pedig azt mondom, hogy az, aki nem képes megtartani a rá bízott népet, az nem alkalmas a vezetésre – mondta a polgármester. Példaként említette az áruló pasát, aki „szolgálatáért” annyi aranyat kért, amennyi testének súlya. Húsát felvágták, bőrét széthasították, hogy láthassák ugyan mennyi arany is férne bele… Ilyen sorsot érdemel, aki a magyar hazát elárulja – kiáltott fel ünnepi szónokunk a trikolor zászló alatt. Majd arra kérte az ünneplő tömeget, hogy gondoljanak a nélkülözőkre is. Mert soha nem mondhatjuk nem adunk, akkor amikor azt egyébként megtehetnénk. Ezt hívják úgy, társadalmi szolidaritás! Nem várhatunk arra, hogy mások lépjenek, nem lehet mindig minden mások felelőssége – mondta Derbeczenyi – hisz egy vödör víznek, amit a fa tövébe borítunk, annak is közösségteremtő ereje lehet.

 

Debreczenyi János polgármester ünnepi beszédét követően megszegte a kenyeret, majd sorról sorra sétált végig a tömeg között és osztotta szét annak szeleteit.


Blaskó Péter, Zayzon Csaba, Gazdag Tibor

Vándorfi László rendezésében, a Pannon Várszínház művészeinek összeállítása tette fel a koronát a városi megemlékezés ezen szakaszára. Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színművészének szavalata mellett, többek közt Gazdag Tibor, Zayzon Csaba, Egyed Brigitta, Kovács Ágnes Magdolna, Hatás Andrea és Molnár Ervin adtak elő részleteket az István a király című rockoperából, illetve a Boldog idő és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalekből. A fiatalok éneke színnel, fénnyel, élettel töltötte meg a Szentháromság teret, s útravalónak súlyos kérdéseket pakoltak batyuinkba.

A királynék városában egész nap tartanak az ünnepi megemlékezések. Reggel térzenével és ünnepi szentmisével vette kezdetét a programsorozat Gyulafiráton a katolikus templomban, délelőtt a Nemzeti Fórum koszorúzott a várban, majd két kiállítást is megnyitottak az ünnephez kapcsolódóan a Laczkó Dezső Múzeumban. Az este Makám, Maróth Viki és a Novakultúr koncertjével folytatódik, majd este 10 órakor az Óváros téren lövik fel az ünnepi rakétákat.

      

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.