Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Mégis van esély a 8-as főút bővítésére? / – négy sávon és külön szinten –

2008. augusztus 21. 22:19
Úgy tűnik, újabb lehetőség adódik a 8-as számú főút sorsának jobbra fordulása érdekében. Legalábbis ez a téma szerepelt a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság csütörtöki ülésén. A napirendi pont összefoglalására a Vehír Brányi Mária elnököt (Védegylet Veszprémért) kérte fel.
– A napirend pontos megnevezése Veszprém közigazgatási területét érintő állami közlekedésfejlesztések, valamint az Almádi úti és az útgyűrű csomópont városfejlesztési kérdései. Ellentétben a korábbi, többnyire kedvezőtlen hírekkel, most hogy áll az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó út és annak csatlakozó pontjainak ügye?

– Az állami beruházásokat képviselő hatóságokkal történt egyeztetés alapján úgy tűnik, hogy állami beruházás keretén belül a 8-as főútnak a városunkat keletről és délről elkerülő részének (ami egyben a mi külső útgyűrűnk) a fejlesztése a közeljövőben európai uniós forrásból várható.



– Konkrétan mit jelent ez?

– Nemcsak a nyomsávok szerkezeti megerősítését, hanem a pályaszerkezet korszerűsítésén túl a csomópontok korszerűsítése is megtörténhet. Az egyeztetés kétszer kétsávos nyomvonalról szól, ahol a forgalmi irányok között helyenként elválasztó sáv lenne, és a kormányzati álláspont szerint az Almádi úti és a füredi úti csomópontban már az első ütemben, de a távolabbi ütemekben a csatári és a tapolcai csomópontban is külön szintű kereszteződés épülne ki.  Amennyiben ez az állami fejlesztési szándék él, érvényét veszti az a rendezési tervi módosítási kérelem, aminek a vizsgálata elindult, s ami az Almádi út és a külső útgyűrű közti szakaszt érinti. Tehát a korábbi döntéseinket visszavontuk, s most arra hívjuk fel a tulajdonosok figyelmét, hogy nem támogatjuk a rendezési terv módosítását. Továbbá fölhatalmaztuk a főépítészt, hogy a közúti hatóságokkal az egyeztetéseket tovább folytassa.



– Optimális esetben mikor készülhet el a legelső szakasz?

– Egy évvel ezelőtt a kormányzat nem kívánt ilyen fejlesztésekbe fogni, most úgy tűnik, felgyorsulhatnak a dolgok. Mivel ez egy uniós elvárás, amely tervezés alatt is van, úgy gondolom, egy-két éven belül megtörténhetnek a munkák, ám pontos időpontot ma még nem lehet kijelölni.

– Mennyire volt a bizottság egy véleményen?

– Maximális volt az egyetértés, mindössze egy tartózkodással elfogadtuk a témát.

Zatkalik András
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.