Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Példátlan adakozás / 20 milliót adott egy idős házaspár a kórháznak

2008. augusztus 22. 11:57
Ilyen mértékű magánadományra eddig még nem volt példa a kórház életében – mondta dr. Rácz Jenő főigazgató. Horváth István és felesége azzal keresték meg az intézmény vezetőjét, hogy szeretnének 20 millió forinttal hozzájárulni az eszközpark bővítéséhez. A pénz a kórház alapítványának számlájára kerül, s hogy milyen eszközt vesznek majd belőle, azt egy szakmai, úgynevezett műszerbizottság dönti el, természetesen egyeztetve az adakozóval.

Évente 50 millió forintot tud eszközparkjának fejlesztésére, vagyis műszerbeszerzésre fordítani a Veszprém megyei kórház. Ennek az összegnek felét a megye, felét pedig a város biztosítja. Most a keret a magán adakozással együtt 70 millióra bővül. A számok jól mutatják, egy idős házaspár annyit adott a kórháznak, amennyit egy város…


Horváth István és felesége elmondták, hogy úgy öregedtek meg, hogy nem született gyermekük, így az sincs, akire vagyonkájukat hagyhatnák. Mostanában sokat betegeskedtek, és úgy látták, hogy leginkább az egészségügynek van szüksége támogatásra, a kórházra pedig vélhetően ők is többször rá lesznek még utalva. Több lehetőséget megvizsgáltak, például az Életöröm Idősek Otthonát, de miután szeretnének, amíg csak lehet otthonukban maradni, így inkább a Cholnoky kórház támogatása mellett döntöttek. Rácz Jenő főigazgató bejelentette, hogy az adakozóknak természetesen kiváltságok is járnak, főleg egy ekkora összeg esetén. A napokban kiállítják a Horváth házaspár számára az arany fokozatú támogatókártyát, mely a járóbeteg-ellátásban azonnali soronkívüliséget biztosít, ha be is kellene feküdniük kezelésre, akkor külön kórtermet kapnak, bármikor szabadon használhatják a belső parkolót, továbbá ha otthonukban szorulnának ápolásra, a kórház vezetése ebben is segítséget nyújt majd.

A pénteki napon Rácz Jenő irodájában az adakozási szerződést is aláírták. Az összeg pedig a Kórház Alapítvány számlájára kerül. Ezen a számlán van például az a pénz is, melyet a megyei napilap gyűjtőakciójából kaptak. Az igazgató elmondta, hogy éves szinten általában egy-két millió forint jön össze magánszemélyektől, vagy különböző féle akciók, gyűjtések nyomán. A műszerbizottságnak eddig az 50, most már 70 millió forint további sorsáról kell döntenie. Felmérik az eszközigényt, s úgy választják ki azt a három legjelentősebb berendezést, melyet ebben az évben megvásárolnak. Az adakozók neve mind a megvásárolt műszerre, mind az aulában felállítandó táblán is szerepelni fog.

Füssy Angéla
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.