Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Fogyatékosok találkoztak hozzátartozóikkal

2008. augusztus 23. 9:28 // Forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat sajtóreferens
Megőrizték a megye intézményei önállóságukat, és csúcsintézmények helyett "szakmai műhelyek" mintájára működnek, amely más megyékben nem így történik - értékelte Veszprém megye szociális, gondozó otthonai munkáját Talabér Márta megyei alelnök a lesencetomaji, közel kétszáz lakónak helyet adó Pszichiátriai Betegek és Fogyatékosok Otthonában augusztus 22-én.
Más megyékhez képest szerencsére jól állunk. Ez kedvező annak tükrében is, hogy az országban a pszichiátriai betegekről való gondoskodás rossz irányba mutat - fogalmazott a kétnapos beteg-hozzátartozó napok megnyitásakor az alelnök, aki példaként az Országos Pszichiátriai Intézet bezárást említette meg.



Mint mondta a megye tíz intézményéből öt idősek ellátását, gondozását végzi, a többi fogyatékosok, illetve pszichiátriai betegek ellátásával fogalkozik. Az intézményekben a megfelelő szakemberek a szükséges létszámban rendelkezésre állnak. Szántó Ferenc statisztikák alapján többek között arról beszélt, hogy korunkban egyre többen szorulnak szakellátásra. Feladataik közül a gondozói és a mentálhigiénés munkát emelte ki, amely meghatározó szerepet játszik náluk. A gondozás elsősorban betegeik fizikai szükségletei kielégítésére, a biztonság és szeretet megteremtésére és gondozottaik teljesítménye elismerésére irányul.

Az intézmény igazgatója üdvözölte a megye támogatását, amellyel beruházásokat, felújításokat tudtak és tudnak megvalósítani. Íly módon egyebek mellett kicserélték az ebédlők berendezését, kialakították a mozgáskoordinációs helyiséget. Utóbbihoz betegeik hozzátartozói is segítséget adtak.
 


Az otthon kertjében épül egy új mosoda, amit a környékbeli, hasonló intézmények is igénybe vehetnek. Szántó Ferenc felidézte az elmúlt egy év eseményeit, különös tekintettel a nagysikerű kirándulásokra, a más intézményekkel létrejött közös programokra. Beszélt a foglalkoztató munkáról, a különféle terápiákról, mint például a zenehallgatás, valamint a lakók életében meghatározó feladatokról, ilyen többek között a kertészkedés, az állatgondozás. Kiemelten kezelik, hogy lakóik rendszeresen találkozzanak hozzátartozóikkal, emiatt is szervezték a mostanihoz hasonló programot.
 


Akinek nincs látogatója, a helyi nyugdíjasok keresik fel. A faluval, a település elöljáróival és a térséggel kitűnő kapcsolatban, együttműködésben állnak. A megyei önkormányzat képviseletében Erdélyi Gézáné tekintette át a korábbi évszázadok pszichiátriai ellátását, majd összegezte korunk feladatait, kihívásait.  Napjaink pszichiátriai kórképeiről dr. Szalai Mária neurológus és pszichiáter főorvos tájékoztatta az otthon több, mint száz dolgozóját, a vendégeket. Szombaton a lakók munkáiból kiállítást nyitnak meg, akik kulturális műsorral kedveskednek a vendégeket. Fellép a lesencetomaji nyugdíjas klub énekkara, majd a kétnapos programot zenés-táncos mulatság zárja.


Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.