Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Nemzeti jelképekre utaznak a palotai rongálók / Négy almafát törtek ki a Wass Albert ligetben

2008. augusztus 23. 11:45
Nem ez az első alkalom, hogy emlékműveket, nemzeti jelképeket rongálnak meg Várpalotán. Korábban a vár előtt döntöttek ki egy zászlórudat, majd a Trianon Emlékmúzeum kertjében egy keresztet, szintén megrongálták Csík Ferenc olimpiai bajnok úszó emléktábláját, néhány napja pedig a nemrég felavatott Wass Albert liget 13 almafája közül törtek ki négyet a vandálok. A várpalotai rendőrkapitányság nyomoz az ügyben. A helyi közterület felügyelet igazgatója, aki korábban 16 éven át volt nyomozó főtiszt, úgy véli, egy azon balliberális szellemi érához tartoznak a rongálók, a károkozás pedig az emlékmű szellemiségi, szellemi üzenete ellen irányul.

Siralmas látvány tárul elénk, ha most a Wass Albert ligethez sétálunk. Augusztus 19.-re virradóan 130, 140 centi magasságban ismeretlenek derékba törtek három díszalmafát, egy másikat a Korompai Lajos utcában pedig tövestől csavartak ki. Az erdélyi író emlékére a Turul Társág közreműködésével alakíttatta ki a ligetet a várpalotai önkormányzat, illetve a Várpalota Város Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési igazgatóság az egykori standterület közelében. Az emlékhelyet, (az író Tizenhárom almafa című regénye nyomán – szerk.) egy terméskőre elhelyezett márványtáblát és 12+1 földlabdás, úgynevezett kétszer iskolázott díszalmafát áprilisban állították, így csak néhány hónapig állhatott ott teljes díszében.

A liget avatásán Németh Árpád polgármester

Valakinek, vagy valakiknek a szemét bántotta. Így volt ez korábban több jobboldali szellemiséget tükröző nemzeti jelképpel, ami arra enged következtetni, hogy a vandálok célja nem egyszerűen a rongálás, hanem politikai üzenete van a törés-zúzásnak. Így vélekedik Szederkényi Attila, a közterület felügyelet igazgatója is. Szederkényi a Vehírnek elmondta, hogy nem napközbeni huligán akcióról van szó. A rongálás éjszaka, vagy kora hajnalban történt, a fákat pedig olyan magasságban törték derékba, hogy az úgymond komoly, felkészült „munkának” tűnik. Az igazgató hozzátette, hogy a márványtáblán csillogó sárga már odaszáradt anyagot, szemlátomást vizeletet találtak. Megtudtuk, hogy a Korompai Lajos utca, egy kiöregedő városrészben, Várpalota hatványozottan fertőzött területének számít, épp ezért gyakoribb is itt a razzia. Az újonnan kialakított eu-konform játszóteret már az átadás előtt megdobálták. A mostani eset tehát beleillik a hasonló vandál cselekedetek sorába, ezért is kérik a rendőrséget, hogy minden részletre kiterjedően járjanak el az ügyben. Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni a közterület felügyelet, hogy megóvja a köztéri szobrokat, emlékműveket vagy épp játszótereket, Szederkényi azt mondta, sajnos nincsenek elegen, ahhoz, hogy mindenhol ott tudjanak lenni. Hivatali munkaidejükben, napközben és éjszakai műszakban is rendszeresen razziáznak, járják a kritikus területeket, de túl sok eszköz nincs a kezükben. Ez alkalommal is csatolták a feljelentés mellé azoknak az igazoltatott személyeknek a listáját, akik a helyszínen tartózkodtak, amikor észlelték a rongálást. Az szeretnék, ha egy nagyobb létszámú, ütőképes csapatot tudnának összeszervezni, de ehhez közgyűlési határozat szükséges.


Wass Albert erdélyi író emléktáblája a ligetben

Felkerestük a Várpalotai Rendőrkapitányságot is. Göngöcs József főtörzszászlós, ügyeletvezető a Vehírnek elmondta, hogy megindították a nyomozást, de annak sikere érdekében részleteket egyelőre nem árulhat el. Hozzátette, hogy igyekeznek elejét venni az ilyen rongálásoknak, ezért rendszeresen járőröznek az egyenruhások, ahol pedig nagyobb csoportokban találkoznak gyanúsan gyülekezőkkel, minden alkalommal igazoltatják őket. Azokon a területeken, ahol előfordult már hasonló eset, fokozott a rendőri felügyelet.


A Trianoni Emlékmúzeum homlokzata, kertjében egy keresztet döntöttek ki

A korábbi rongálásokról a rendőrkapitányság hivatalosan úgy nyilatkozott, hogy az motiválatlan huligánok által elkövetett rongálás. Mind a közterület felügyelet, mind a polgármester másképp vélekedik.

Németh Árpád kérdésünkre úgy fogalmazott, biztos benne, hogy szándékos rongálásról van szó, s nem véletlen, hogy a elkövetők a nemzeti jelképekre utaznak, zászlót, keresztet, és Wass Albert ligetet, emléktáblát becstelenítenek meg. Ezen emlékművek állításánál jelen van a Fidesz helyi szervezete, a rongálás nekünk szól – mondta a polgármester. Németh Árpád szomorúan konstatálta, úgy tűnik, mintha a rendőrség nem venné elég komolyan az ügyet. A mostanit megelőző vandálkodások okán is tettek feljelentést, de a nyomozás lezárása után a rendőrségi jelentésben az állt, hogy a zászlót, illetve a keresztet a szél csavarta ki, az olimpikon emléktáblája pedig a benne keletkező nyomás miatt magától repedt meg. Már előre kíváncsi vagyok, hogy a rendőrség szerint, vajon a fák hogyan törhettek ki – mondta a város első embere. A polgármester egyet ért Szederkényivel abban, hogy nagyobb létszámú közterület felügyeletre lenne szükség, de az anyagi lehetőségek sajnos korlátozottak. A városvezetés úgy tervezi, hogy 2009-től két fővel mindenképpen bővít, már csak azért is, mert egy kormányzati rendelet többlet jogokkal is felruházná a közterületeseket. Németh Árpád szerint úgy kellene ennek a szervnek működnie, mint egy önkormányzati rendőrségnek, mely komolyabb eszközökkel védheti a közvagyont. A legutóbbi rongálásra reflektálva úgy fogalmazott: Felháborító, hogy a világ általános értékvesztésének folyamata ilyesmit eredményez még egy ilyen kisvárosban is.

Füssy Angéla
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.