Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Forgalomba helyezés előtt a korona

2012. február 23. 22:53
Március végi bemutatása előtt lakossági fórumokon tájékoztatják a helyieket a hét önkormányzat összefogásában megvalósuló Balatoni Koronáról.

Ennek első állomására csütörtökön került sor a városházán, ahol Józsa Tamás kabinetfőnök, valamint Leitold László elnök-vezérigazgató ismertették a pénzhelyettesítő utalványrendszer főbb ismérveit.

Józsa Tamás elmondta, nagy érdeklődés övezi a helyi pénz bevezetését, mely már a második ilyen rendszer Magyarországon a soproniak kezdeményezése után.

Leitold László hangsúlyozta: a világon több mint 2200 helyi pénz létezik, ami meglepő, hogy Németországban, Svájcban, de még az Amerikai Egyesült Államokban is találunk rá példát. Hozzátette: a korona egyik legfőbb előnye, hogy hozzávetőlegesen tizennégyszer gyorsabban forog, mint a nemzeti valuta.

–Nem kamatozik, így nem érdemes felhalmozni, viszont megfelelő számú kibocsátó- és elfogadóhely esetén a siker biztosítva van – tájékoztatott az elnök-vezérigazgató. Nagyon fontos előnye a helyi pénznek, hogy vissza lehet adni belőle, ellentétben például az étkezési utalványokkal, tette hozzá.

A kibocsátók mindent megtettek azért, hogy a pénzhelyettesítő utalvány ne legyen hamisítható, számos biztonsági elemet építettek bele a különböző címletekben megvásárolható és forgalomba kerülő koronába.

A Balatoni Korona biztonságos, mivel minden egyes kibocsátott utalvány forint értékét fedezetként letétbe helyezik, és csak annyi utalvány kerül forgalomba, amennyinek a fedezetét biztosították.

A hét önkormányzat kezdeményezésére létrejövő Balatoni Korona címletein a térség nevezetességei köszönnek vissza. Az 500-as koronán Jókai Mór arcképe, illetve a Kossuth forrás, az 1000-es utalvány első oldalán Dr. Horváth Balázs portréja, hátoldalán pedig a Brusznyai emlékmű látható. A 2000-es címletre egy Thury György portré, valamint a várpalotai Thury vár; az 5000-esre Dr. Óvári Ferenc és a balatonalmádi templom, a 10000-esre Gizella királyné és a veszprémi látkép, míg a 20000-esre I. András király, hátoldalára pedig a Tihanyi apátság került.

Leitold László megerősítette: a balatoni korona lényege, hogy az ezzel fizetők akár 10% kedvezményt is kaphassanak a vásárolt szolgáltatásból, legyen az állatkerti belépő, éttermi vacsora, vagy akár színházjegy. Hozzátette: mire március 22-én forgalomba kerül a korona, szeretnének már legalább 200 elfogadóhellyel indulni – a jelentkezésre online is van lehetőség.

Balassa Gergő
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.