Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Lakossági fórum a repülőtérről / – mérsékelt érdeklődés –

2008. augusztus 25. 21:25
Igen mérsékelt érdeklődés övezte azt a hétfő délutáni lakossági fórumot, melyet Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata hirdetett meg. A rendezvényen a Településszerkezeti Tervet, valamint a többször is módosított Szabályozási Tervet, annak Helyi Építési Szabályzatát stb. tárták az érintettek elé. A téma a Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtér jövője volt.
Az előzményekhez az is hozzátartozik, hogy a módosítással kapcsolatos terveket, alátámasztó munkarészeket kifüggesztették mind a veszprémi, mind a szentkirályszabadjai polgármesteri hivatalban (szeptember közepéig még megtekinthető). Az előkészítők a témával kapcsolatos véleményeket és észrevételeket a VMJV Főépítészi Csoport címére (Veszprém, Óváros tér 9.) várták, illetve várják, de a modern technika eszközeit igénybe véve a vmjv@gov.veszprem.hu és a pmh.szksz@chello.hu e-mail címekre is el lehet elküldeni az észrevételeket.

A város főépítésze, Horváth Gábor, majd Halász István mérnök és Fördős László tervező részletesen ismertették a megjelentekkel a repülőtér Veszprémre és Szentkirályszabadjára vonatkozó terveit. Megtudtuk, hogy a számos szakhatósági és egyéb engedély beszerzése igen hosszú időt igényel, ám – megfelelően a sorrendnek – a munkák haladnak előre. A „szentkirályi” reptér – ellentétben a legtöbb hazaival – több szempontból is speciális helyzetben van (katonai bázis volt, közel van a pápai NATO-bázis stb.), ezért tűnik az előbbre jutás lassúbbnak.

Meg kell(ett) többek közt felelni a környezetvédelmi előírásoknak (jelentős, védett ürgepopulációja van a reptérnek), ugyanakkor a kifutópálya tengelyében fekvő kisebbik település, Szentkirályszabadja zajterhelését is csökkenteni kell.

Kisebbik gond a pálya meghosszabbítása, mely 500 méteres toldást jelent a 8-as főút irányába, vagy a későbbi becsatlakozó közutak problematikája (északról és délről is elérhetőnek kell lennie a reptérnek).

Minden kétséget kizáróan a régió számára óriási előrelépést jelenthet a repülőtér teljes kiépülése (ez 2019-re várható), hiszen egyrészt munkahelyeket teremt, másrészt jelentősen felgyorsítja a Székesfehérvár–Veszprém tengely ipari, idegenforgalmi stb. fejlődését.

A fórum résztvevői a hozzászólás helyett inkább a kifüggesztett terveket tanulmányozták, kihasználva a szakértők magyarázatát.  

Zatkalik András
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.