Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Titkok, érdekességek Veszprémről

2012. február 26. 22:17
Turistaként járhatták be Veszprém nevezetes helyeit azok, akik részt vettek a Tourinform iroda ingyenes programján, vasárnap.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából február utolsó vasárnapján az idegenvezetők a helyi lakosoknak kínálnak városvezetést, Veszprém harmadik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

Két alkalommal indult városnézés ezen a napon, délelőtt a várban, délután pedig a megszépült Séd-völgybe kalauzolta el az érdeklődőket Ferenczik Brigitta. Érdeklődésünkre elmondta, a városba érkező, kikapcsolódni vágyók mellett sok veszprémi is előszeretettel látogatja ezeket a programokat, hogy minél többet megtudjanak saját városukról. Összesen mintegy százan járták be a nevezetességeket, a kisgyermekektől a nyugdíjasokig mindenki képviseltette magát.

A délutáni program a bazilikától indult, majd a szerelmesek szigetén át, a Margit-romokat érintve egészen a Jezsuita templomig tartott. A látogatók egyebek mellett megtudhatták, a Séd (korábban Sedy-nek is nevezték, ami patakot jelent) vize sokszor kapott szerepet a történelem során, már István korában is malomkerekeket hajtott, a 18. században pedig 15 malmot is működtetett. A városban 3 kilométeren át kacskaringózik a patak, vize pedig eljut a Fekete-tengerig is.

Az idegenvezetés közben elhangzott, a Benedek-hegy keleti oldala egykor temetkezési helyként is szolgált, a honfoglalás kori magyarok mellett törökök is temetkeztek ide. A másik, meredekebb oldalán sokan életüket vesztették. A városi legenda szerint a hegy tövében élt egy idős bácsi, aki megelégelte, hogy emberek esnek a kertjébe, ezért szalmabálákkal párnázta ki az udvarát, nagyon sok emberi életet megmentve.

Tovább sétálva, a Patak téren Ferenczik Brigitta elmesélte, hogy ezen a területen már István korában is tartottak piacot, ezek a vasárnapok egyben a törvénykezés napjai is voltak, az emberek kiálltak a beszélő kőre, s megvitatták a dolgokat, innen származik a tér eredeti neve: beszéd kő.

A túra útvonala az 1937-ben elkészült Völgyhíd alatt vezetett tovább. Érdekességként elhangzott, az átadás után 1,5 órával már megtörtént az első baleset. 2005 óta műemlékvédettség alatt áll az építmény.

A tavaly átadott Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projekt állomásait érintve számos érdekes információ elhangzott, a résztvevők közül valaki nosztalgiázni szeretett volna a túra során, mások egy kellemes sétát vártak a programtól, s voltak, akik az új információra éheztek. A több mint másfél órás városnézés végül a Jezsuita templomban ért véget, ahol az idegenvezető apró ajándékokkal kedveskedett a helyi turistáknak.
 

Cseh Zoltán
további cikkek
Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. ma 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.