Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tavaszi nagytakarítás – együtt a tisztább városért

2012. március 8. 11:43 // Forrás: VKSZ Zrt.
Három seprőgép és két járdatakarító gép tisztítja meg Veszprém útjait a télen kiszórt bazaltzúzaléktól.

– A téli szezonban 1100 tonna síkosság-mentesítő anyagot szórtunk Veszprém útjaira és járdáira. A bazaltzúzalék eltakarítása legalább 6–8 hetet vesz igénybe – mondta el lapunknak Sudár László, a „VKSZ” Zrt. Városüzemeltetési Üzemének vezetője.

– A zúzalék begyűjtési idejét három dolog befolyásolja, a kijuttatott bazaltmennyiség, az időjárás és a takarításhoz használt gépek állapota. A bazalt nagyobb részének eltakarítása gépi erővel történik. Három seprőgép és két járdatakarító gép vesz részt a gépi munkában. Fontos tudni, hogy a gépi söprés vizes technológián alapul, tehát fagypont közeli hőmérsékleten még nem végezhető.

– Van valamilyen szabályszerűsége annak, mely városrészekben zajlik éppen a takarítás?

– Elsőként a gyűjtő utak és a buszútvonalak takarítását végezzük el, utána következnek a meredek mellékutcák – gyakorlatilag követve a síkosság-mentesítés sorrendjét. A járdák, közterek tisztítása járdatakarító gépekkel és kézi erővel történik. Itt elsőbbséget élvez a belváros és városszerte a buszmegállók. Most például – az ünnepek közeledtével – kiemelt figyelmet fordítunk a március 15-i ünnepségek egyes helyszíneinek takarítására.

– Tudják újrahasznosítani a begyűjtött bazalt zúzalékot?

– Történt kísérlet a szennyezett zúzalék megtisztítására és újrafelhasználására, ez azonban sokkal költségesebb, mint újra beszerezni, éppen ezért a begyűjtött úttisztítási hulladékot a hulladéklerakóra szállítjuk.

– A lakosság mennyire partner a tavaszi nagytakarításban?

– Megkönnyítenék a dolgunkat, ha az önkormányzati rendelet alapján a saját ingatlanjuk előtti járdaszakaszt és zöldfelületet tisztán tartanák. Sajnos, ahogy a hó eltakarításában, itt is vannak „hiányosságok”. Vannak, akik például összesöpörnek ugyan, de vagy az úttestre söprik a hulladékot, vagy az úttestre, járdára kupacolják. Ezzel mindamellett, hogy szabálytalanságot követnek el, seprőgépeink munkáját is akadályozzák. Kérjük tehát a családi házas ingatlanok tulajdonosait, hogy a söprés során keletkező hulladékot a hulladékgyűjtő edényükbe helyezzék el.
 

vehir.hu
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.