Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Tájékoztatás a parkolási díjtételekről

2012. március 14. 20:08 // Forrás: „VKSZ” Zrt.

Zöld zónában az automatából az egy óránál rövidebb időre váltott jegy két perccel kevesebb parkolási időt mutat, az egy óránál hosszabb időre váltott jegy két perccel több várakozást biztosít.

A minimálisan fizetendő várakozási díj az adott várakozási területen érvényes egy órai díj alapján számított,
a) 15 percnek megfelelő összeg, vagy
b) mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használata esetén 15 percnek megfelelő összeg, kivéve, ha a díjfizetés leállítására irányuló kérés a díjfizetés megkezdése utáni első percben megtörténik.

Parkolójegyet a jegykiadó automatáknál chipkártyával vagy érmével (10-20-50-100-200 Ft), illetve mobil telefonon keresztül lehet váltani.

A minimális fizetendő várakozási díjat a kerekítés szabályai szerint, 5 forintra kell kerekíteni, az érvényességi időt ehhez kell igazítani. Sajnos a kerekítések miatt így lehetett a legpontosabban beállítani az automatákat. Abban az esetben, ha valaki egy óránál kevesebb időre vált az automatából jegyet, akkor a parkoló ellenőrök az ellenőrzéskor ezt figyelembe veszik és rászámolják. Senkit nem ér kár, és ezért nem kap fizetési felszólítást. Ez a jelenség csak a zöld zónában fordul elő, automatából vásárolt parkolójegy esetén.

Abban az esetben, ha mobiltelefonnal történik a parkolás, ilyen nem fordul elő egyik zónában sem, hiszen ugyanannyit fizet, mint amennyit parkolt.

A Közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 2010. évi LXVII. törvény kizárólag a szabályosan megváltott és kihelyezett jegyek érvényességének lejárta után biztosít türelmi időt. Ha a jegyet egy óránál rövidebb időre váltották meg, akkor a türelmi idő öt perc, ha egy órára, vagy ennél hosszabb időre váltották meg akkor tizenöt perc. Nincs türelmi idő közvetlenül a várakozás megkezdése után, illetve aki nem vásárol egyáltalán parkolójegyet. A gépkocsival történő megállás után haladéktalanul jegyet kell váltani, vagy elindítani a mobiltelefonos parkolást.

A parkolási díjfizetés egy szabályozási eszköz, mivel a megnövekedett autóállomány számára nincs elegendő parkolóhely, így muszáj a rendelkezésre álló helyeket elosztani. A közterületi várakozási díj is ennek a kereslet-kínálati egyensúlynak a megteremtését célozza.

További információk:”VKSZ” Zrt. Parkolási Üzem,
Veszprém, Szeglethy u.1. Belvárosi Üzletház, (88) 411-153, parkolas@vkszrt.hu
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.