Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Polgárőrök és rendőrök a fél Dunántúlon / – kell a demonstrálás a biztonság érdekében –

2008. augusztus 30. 21:10
Régen látott mértékű akció részesei voltak szombaton polgárőrök és rendőrök egyaránt. A három Balaton-parti megye, valamint a Velencei-tó környékén és Székesfehérvárott több százan léptek azonos időben (14 és 18 óra között) szolgálatba szombaton azzal a nem titkolt céllal, hogy jelenlétükkel egyrészt demonstráljanak, másrészt az akció kitűzött egyéb céljait elérjék.
Az egyenruhásokat és a sárga, megkülönböztető mellényt öltött polgárőröket a kora délutáni órákban igazították el. Ezután ki-ki elfoglalta posztját, illetve a bevetett járművekkel, avagy éppen gyalogosan járőrözött. A szinte teljes megyei polgárőr-állományon kívül 196 rendőr, a Vám- és Pénzügyőrség 14, az APEH 12 dolgozója is munkába állt a hétvégén. A statisztikához tartozik a 75 autó (hat sebességmérő, három rendszámfelismerő), a 10 motorkerékpár, s a hagyományos technika.

A Balatonnál és a Velencei-tónál gyakorlatilag mindenütt ellenőriztek, de Veszprém megye ezen belül pluszfeladatot is kapott: az úgynevezett „mélységi” területeken (kisebb településeken, üdülőövezetekben, pincék, présházak stb. környékén) is ellenőriztek, megfigyeltek.

A balatonfüredi rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón a Veszprém megyei polgárőr szövetségek elnökségének elnökhelyettese, Balogh Csaba elmondta, hogy a megyében 120 polgárőr egység működik 4073 fővel, s tevékenységük eredményességét országos szinten is nagyra értékelik. A szombati akciónak három központja, Almádi, Füred és Tapolca volt.

Balogh Csaba hangsúlyozta, hogy az esztendő folyamán többször is szerveztek a polgárőrség kezdeményezésére közös polgárőr-rendőr akciót (ehhez hasonló nagyságút a szezon elején, június 21-én), s mindvégig azt tartották szem előtt, amit az Országos Polgárőr Szövetség is a zászlajára tűzött: a közterületek nyugalmának megőrzését, a bűnmegelőzést, a környezet védelmét. Ez utóbbihoz csatlakozott az illegális szemétlerakók felderítése, de még arra is felhívták az akció résztvevőinek figyelmét, hogy a színesfém-tolvajokra is „legyen gondjuk”.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot képviselő Csizmadia Gábor alezredes arról is szólt, hogy az okmányok ellenőrzése mellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy az illegális migráció megjelenik-e. Megerősítette, hogy a főkapitányi intézkedés értelmében a mélységi területeket is át kell vizsgálni.

A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Kovács Imre egyedülállónak minősítette az akciót, s utalt Kiss Péter kancelláriaminiszter legutóbbi felszólalására (a polgárőrség országos központjában – szerk.), melyben a polgárőrség alapvető feladatát a bűnmegelőzésben jelölte meg. Rámutatott, hogy egy-egy ilyen jellegű akció hatása napokkal később is kimutatható: kevesebb a bűncselekmény, javul a közlekedési morál.

A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke, Borbély Zoltán őrnagy elismerően szólt azokról a polgárőrökről, akik szabadidejüket feláldozva, sokszor akár családi életük hátrányára végzik önként vállalt feladatukat. Az őrnagy utalt a polgárőrök egyik kiemelkedően jól sikerült feladatteljesítésére, a Forma 1 tihanyi rendezvényének színvonalas biztosítására. Szóét arról is, hogy a létszámhiánnyal küszködő rendőrségnek szüksége van a polgárőrök segítségére.

A vendéglátó kapitányság képviseletében Regdon László őrnagy azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a mögöttünk álló hét folyamán három olyan akciót is szerveztek, amelyekbe bevonták a polgárőröket.

Balogh Csaba egy újdonságról is beszámolt: a polgárőrök ezután a nagyobb rendezvények színhelyein egy óriás napernyővel jelennek meg, melynek „árnyékában” információs tevékenységet is ellátnak.

A sajtótájékoztatót követően a Vehír csapata is autóra szállt, hogy Újvári Attila őrnagy, Balogh Csaba és Regdon László társaságában meggyőződjön arról, hogy ki-ki komolyan veszi feladatát.

Először a Tihany kapujában diszkréten félreállt öreg Skoda Mátrix rendszámfelismerőjét csodáltuk meg elképesztő sebessége, pontos kamerája láttán, majd a járőrözőkkel ismerkedtünk meg itt is, ott is. Az újságíró számára a szenzáció elmaradt, nem volt jelenlétünkben autós üldözés, elfogás, de még a sebességkorlátozást is tiszteletben tartották a közlekedők. Hulladékot, szemetet, rendetlenséget azonban láttunk több helyen is, melyet felvételünk is igazol.

A polgárőrség-rendőrség akció eredményeit az illetékesek rövidesen kiértékelik, amiről a Vehír is beszámol.

Zatkalik András
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.