Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Jól lobbizott a BFT / Európa Kulturális Tava lehet a Balaton

2008. augusztus 31. 13:41
Az AKKU civil szervezet kezdeményezésére, a BFT közbenjárásával a Balaton térsége is csatlakozik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa Programhoz, melynek értelmében a Balaton Európa kulturális tava lehet. A program 10 millió forint támogatást kapott, mi után a gazdasági szaktárca befogadta a BFT előterjesztését – jelentette be Suchman Tamás BFT elnök pénteken, a "Balaton - Európa kulturális tava I." konferencia megnyitóján, Balatonföldváron.

Csak oda lehet turizmust szervezni, ahol élet és kultúra van, ezt célozza meg a civil Balaton kulturális program – mondta a Vehírnek Suchman Tamás. Az elnök hangsúlyozta, hogy rengeteg kihasználatlan érték van a Balatonnál, ahhoz, hogy ezekkel élni tudjunk széles körű összefogásra, és sok pénzre van szükség. Amfiteátrumokat, kőszínházakat kell építeni, valamint feltárni a kulturális értékkel és nagy vonzerővel bíró nemzeti kincseket a tónál.

A konferencia első napján többek közt Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, Horgas Péter programgazda, az AKKU civil szervezet vezetője, és Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere is felszólaltak. Az államtitkár méltatta a nem mindennapi civil kezdeményezést. Mint mondta, ez a program kiugró lehetőség lehet a régió számára és példát mutat az egész országnak. A kezdeményezés még 2005-ben Balatonföldváron indult, más önkormányzatok és egyesületek összefogásával, pártállástól függetlenül, előtérbe helyezve a Balaton parti települése kulturális fejlesztési koncepcióját, elképzeléseit. Bezeréti Katalin hangoztatta, mennyire fontos a civil élet a befektetések mellett, hiszen az értékteremtő civil megmozdulások előre tudják lendíteni az üdülőtérséget.

Az AKKU részéről, Horgas Péter programgazda beszélt a projekt előkészítéséről. Elmondta, hogy az Európa Kulturális Tava program összeállítása az elmúlt években szorosan a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program részeként zajlott. A célok között szerepel az akadálymentesített stéghálózat, továbbá olyan koncertsorozat szervezése, melynek az üdülőövezet háttértelepüléseinek műemléktemplomai adnának otthont. A konferencián még pontosítják és egyeztetik a további célokat, valamint arról is döntenek, hogy létrehozzanak-e egy önálló programirodát. A rendezvényen résztvevő kulturális és önkormányzati szakemberek továbbá előadásokat hallgatnak meg más országokban végrehajtott kulturális fejlesztésekről is.

Füssy Angéla
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.