Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Véget ért a Balatonfüredi Borhetek / Vendégségben Füred egyik legkedveltebb borászánál, Szalay Lászlónál

2008. szeptember 1. 22:42
Augusztus 31-ig tartott a Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozata. Az ország egyik legnívósabb boros rendezvényén három héten át 24 borász kínálta nedűit. Szigorúak voltak a feltételek. A városvezetés 30 jelentkezőből választotta ki azokat, akik felállíthatták pavilonjaikat a Tagore sétányon. A meghívott borászok egytől egyig a Balatonfüred-csopaki történelmi borvidékről érkeztek, és korábban a városi borversenyen kiváló minősítést szereztek. A minőség nem is lehetett kérdéses. Vendégek és borászok egyaránt úgy látják, kimagaslóan jó borokat mértek az idén. Ami viszont üröm az örömben, hogy a forgalom alulmaradt a várakozásnak.

 

Bizonyára az időjárás is közbejátszott, hogy nem volt annyi vendég a borhéten, mint amennyire számítottak. Sok volt az esős, hideg nap, és a hirtelen jött viharok is sokszor elijesztették az iszogatókat. Az a borhéten is megmutatkozott, hogy nőtt a belföldi turisták száma, azért szép számban voltak német, osztrák, sőt orosz vendégek is. Már a megnyitón dr. Bóka István polgármester is hangoztatta, egyre többen vannak, akik kimondottan a Borhét miatt augusztusra veszik ki a szabadságukat, ezért az utolsó hetekben tavaly is és idén is fellendült az északi parti város forgalma.

Mária pince a Tamás-hegyen

Szalay László a helyiek egyik legkedveltebb borásza, nem is vágyik nagyobb hírnévre, komolyabb babérokra. A Szalay pincészet minden évben jelen van a fontos, borral kapcsolatos rendezvényeken, így a borhéten is. Idén kilencféle bort mértek, két évjáratú olaszrizlinget, száraz muskotályt, két évjáratú semilllont, száraz, illetve félédes merlot-t, zweigeltet és zweigelt rosét. A száraz muskotály már csak azért is különleges, mert Szalay Lászlón kívül ilyen bort más nem készít.  Ettől függetlenül az olaszrizlingre helyezi a legnagyobb hangsúlyt, ebből készít több variációt. A mi vidékünkön olaszrizlingből van a legtöbb ültetvény, ez a Füredi-Csopaki borvidék zászlósbora – mondta a Vehírnek Szalay László. A legtöbben manapság mégis rosét isznak, mely napjaink divatbora. Ha már a Tagore sétányon felállított pavilont bezárták...hát ellátogattunk a neves pincébe, ahol a fürediek egyik kedvenc bora készül.

Szalay Lászlót Balatonfüreden mindenki tiszteli, szereti, még a hívek is az ő borát isszák misebor gyanánt az egyik füredi templomban. Huszonkét éve a helyi vásárcsarnok igazgatója, de elsősorban mindenki borászként ismeri. Nem csoda, hiszen ebben nőtt fel, már a szüleinek is komoly ültetvényei voltak a Balatonnál. Édesapja zirci gazdatiszt volt, így kisfiú kora óta borászat vette körül. Maga is ezt tanulta, ma pedig már tanítja is a mesterséget. A balatonfüredi Borok Házában tart tanfolyamokat. Szalay hat és fél hektáron művel szőlőt. Pincéjét, a Tamás-hegyen álló Mária pincét 1999-ben a Nemzeti Park igazgatósága a Balaton-felvidék legszebb pincéjének választotta.

Ennek csak egyik oka az a panoráma, ami az erre zarándoklók elé terül. Innen a Mária pincétől ugyanis rálátni az egész északi partra. Szintén itt a pincénél rendezte be Szalay a fafaragó műhelyét. Kevés kis szabadidejében a legszívesebben a művészetnek hódol. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy önmagát sosem tartotta művésznek. Faragványai elsősorban szüreti jeleneteket, vagy történelmi eseményeket ábrázolnak, nagy hangsúlyt fektet munkáiban a hazaszeretet kifejezésére.

 

Sajnos nincs annyi időm faragni, mint amennyit szeretnék, de ha tehetem, mindig kezembe veszem a vésőt. Így nyugszom meg, és találom meg a lelki békémet – mondta Szalay László. Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb számára az életben, három szóval felelt: a hitem, a hazám és a családom. Nem vágyik nagy dolgokra, nemzetközi elismerésekre. Ha a fürediek szeretik a borát és örömmel isszák azt, már tökéletesen boldoggá teszi. Azt mondja, jó lenne kicsit pihenni végre. Kevesebbet dolgozni, és több olyan dolgot csinálni, ami lelkileg feltölti. Ilyen a fafaragás.

 

Nem is alkot keveset. Saját kezű munkái díszítik a pince és a mellette lévő kisház falait, melynek bútorait is mind maga készítette. Szívesen járnak fel hozzá csendes őszi, téli estéken borozgatni a barátok, de jónéhány ismert politikus, művész is megfordult már itt. S ha már a pincéig feljöttek, onnan már csak néhány lépés a fa kereszt, melyet maga Szalay László faragott és állított fel a Tamás-hegy tetején két évvel ezelőtt.

A borhetek véget ért. A pavilonokat a hétfői napon el is bontották a Tagore sétányon. Pihenni viszont nincs idő. Kezdődik a szüret. A korai szőlőket a Szalay család is már a hétvégén leszedi, ilyenek a lakhegyi mézes, a chardonay, a rizlingszilváni és a cserszegi fűszeres. A szüret után szeptember végén pedig jön a nagy szüreti felvonulás, melynek szervezésében is aktív szerepet vállal Szalay László, sőt annak ötletgazdái között is ott volt évekkel ezelőtt. A szüreti felvonulást a vásárcsarnoknál tartják majd, ahol zenés műsorok és néptánc fesztivál mellett, amolyan mini borhéten lehet majd kortyolni az édes és száraz nedűket.

 

 

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár gyászhír Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön. tegnap 18:02 Kibérelte a helyét Veszprém az ország legélhetőbb városainak dobogóján Kibérelte a helyét Veszprém az ország legélhetőbb városainak dobogóján Veszprém továbbra is őrzi helyét az élmezőnyben a hazai élhetőségi rangsorban. Ezúttal a MBH Jelzálogbank készített összesítést hét kritérium szerint az ország járásairól, amiben a veszprémi járás a top 10-ben, a Királynék városa pedig a dobogón szerepel. tegnap 14:08 Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében állatvédelem Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos támogatásával 2024 őszén országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozatot indít „A hatékony és eredményes állatvédelmi eljárásokért, mert közös ügyünk az állatvédelem!” címmel. tegnap 11:43 Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára Tízéves az Amigos a gyerekekért Alapítvány Forgács-Fábián Sára tíz évvel ezelőtt hozta létre az Amigos a gyerekekért Alapítványt, a kórházban fekvő gyerekeket segítő nonprofit szervezetet. tegnap 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.