Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Szent Imre hercegre emlékeztek / „István király fiához írt intelmei pillérei lehetnének erkölcsi kódexünknek”

2008. szeptember 3. 21:03
Szent István fiára, Imre hercegre emlékezett veszprémi várban a Szent Imre Egyesület, akiknek célja a hagyományőrzésen túl, hogy méltó helyére emelje a szenteket, történelmünk hőseit a királyi városban. Szent Imre neveltetése nyomán példaképe lehetne a mai fiataloknak. Atyjának, hozzá írt intelmei pedig alapul szolgálhatnának erkölcsi kódexünknek – mondta az emlékező szónok, Veres B. Zsuzsa.
„A példát nem magyarázni, hanem élni, érteni kell.” – utalt Imre herceg rövid életének példaértékére a szónok Sütő András író szavaival. Veszprém az a hely, ahol méltó módon kell idézni múltunk nagyjait. Itt minden utcának, sőt kőnek üzenete van – mondta Veres B. Zsuzsa, majd szemelvényeket olvasott fel Szent István fiához írt intelmeiből. Kiemelte a hit, a igazság szeretete, a türelem, a mértékletesség, a becsületesség és a szemérmesség fontosságát. István intelmeiről ma keveset tudunk, pedig üzenete ma is érvényes, sőt örökérvényű: példát mutat.

 

Forró Pál, a KDNP elnöke, egyben a Szent Imre Egyesület alelnöke Vitéz Somogyvári Soraival mondta el gondolatait. A megemlékezésen közreműködött továbbá a Csermák Antal Zeneiskola kürtkórusa. Az ünnepség végén az Szent Imre Társaság, az önkormányzat és a KÉSZ koszorúzott. A város nevében Debreczenyi János polgármester hajtott fejet a fiatalon elhunyt herceg előtt, s helyezte el az emlékezés koszorúját.

Szent Imre herceg 977 évvel ezelőtt, 1031. szeptember 2.-án hunyt el. Egy vadászat alkalmával vadkan sebesítette meg, sérüléseibe belehalt. A harminc éves kort sem érte meg.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.