Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Egyeztetés lámpaügyben / – a politikusnak is foglalkoznia kell az üggyel –

2008. szeptember 4. 12:11
Már régen nem műszaki, technikai, közlekedésszervezési, hanem politikai „ügy” a Jutasi út és Budapest út kereszteződésében felállított kamera. A Vehír eddig valamennyi fórumról tudósított. Csütörtökön a Magyar Szocialista Párt meghívásának tettünk eleget. Ezen Katanics Sándor képviselő fejtette ki véleményét, illetve számolt be egy – talán a téma előbbre lépését segítő – egyeztetésről.
A képviselő meghívását elfogadva járt szeptember 2-án Kondorosi Ferenc kormánybiztos Veszprémben (ld. akkori tudósításunkat). A találkozóra a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon került sor Bolcsik Zoltán dandártábornok, rendőrfőkapitány és Váradi Károly ezredes (rendészeti igazgató) jelenlétében. Ezen Katanics Sándor ismertette azokat a problémákat, amelyekkel az elmúlt időszakban felkeresték veszprémi és Veszprém környékiek. Ezek mindegyike a Budapest és Jutasi utak kereszteződésében kihelyezett kamera működésével és a piros jelzés alatt történő áthajtás miatti szabálysértési eljárások jogszerűségével volt kapcsolatos.

Katanics Sándor kijelentette: „az egyeztetést azzal a szándékkal kezdeményeztem, hogy a megállást jelző vonal (tudomásom szerint) augusztus közepén megtörtént áthelyezése és a sárga fényjelzés túl rövid időintervalluma miatt indítványozzam a megállást jelző vonal áthelyezésének időpontja előtt megindított szabálysértési eljárások felülvizsgálatát.”

A képviselő szerint az egyeztetés eredményes volt, ugyanis Váradi Károly elmondta, hogy az elmúlt napokban már ők is kezdeményezték a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál (mint az elsőfokú jogkör gyakorlójánál) a szabálysértési eljárások felülvizsgálatát.

A folytatásban Katanics Sándor rámutatott: „Eddigi tapasztalataim alapján úgy érzem, hogy a fellebbezések megállják a helyüket és a megállást jelző vonal régebbi helyzete és éppen ezzel összefüggésben a kamera beállításának problémái miatt minden, az áthelyezés időpontjáig megindított szabálysértési eljárást felül kell vizsgálni. Ez az egyetlen módja annak, hogy az állampolgárok hite ne rendüljön meg a hatósági eljárások jogszerűségében.”

A képviselő nyomatékosította, hogy nem az a célja, hogy egyetlen a közlekedési szabályokat megsértő gépjárművezetőt is felmentessen a szabálysértés elkövetése alól, hanem azt szeretné elérni, hogy a bírságok kiszabása is jogszerűen, az előírásoknak megfelelően történjék meg.

Befejezésül visszatért egy korábbi eseményre (a közgyűlés augusztus 26-i ülésére), melyen a Debreczenyi János polgármesternek feltett kérdéseivel azt szerette volna elérni, hogy az önkormányzat is foglalkozzon ezzel a sokakat érintő, nagy érdeklődést kiváltó üggyel. „Sajnálom mondotta Katanics , hogy a polgármester félretájékoztatott illetve a tájékozatlanságáról adott a közgyűlésen tanúbizonyságot. Illett volna egy polgárbarát önkormányzat polgármestereként együttműködni velem ebben az ügyben is. Az önkormányzat, mint az út kezelője és tulajdonosa helyeztette át a megállást jelző vonalat, a kamera kihelyezéséhez is hozzájárult az adófizetők pénzéből. Miután tudomására jutott a nagyszámú büntetés kiszabása, érdemben kellett volna ezzel az üggyel foglalkoznia a testületnek, nem pedig elhárítani annak még a lehetőségét is.”

A Vehír ugyanazt a kérdést tette fel az MSZP fórumán, mint egy nappal korábban a Fideszén: miért vált egy egyszerű közlekedésszervezési probléma politikaivá. Katanics Sándor szerint egy ilyen jelentőségű esemény kapcsán a politikusnak meg kell szólalnia, s várta, hogy a többség is ezt tegye.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.