Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

1 milliárdos fejlesztés a fogyatékosok otthonában / Az önállóbb, egyenlőbb életért

2008. szeptember 4. 20:46
Átadták Dákán a jövőre 60 éves Batthyány Ilona Fogyatékosok Otthona nagy volumenű beruházását. A két új épület építése, valamint a régiek felújítása két éven át tartott. De nem csak külsőségekben újult meg a sérültek otthona, a szakmai munkát új alapokra helyezték és elnyerték a Regionális Módszertani Intézmény címet is. Ma már Dákán rehabilitációt is tartanak szenvedélybetegeknek, fény és zeneterápiát is alkalmaznak. De mindenekelőtt az volt a cél, hogy intimebb, önállóbb, s ezzel egy teljesebb, boldogabb életre teremtsék meg a lehetőséget. A dákai otthonban 225-en laknak önálló, szabad életre képtelen fogyatékos felnőttek.

Valaha Batthyány Ilona nyári rezidenciája volt az itt álló kastély. Az ő óhaja volt, hogy az épület halála után gyerekotthon legyen, de arra, hogy az valóban szociális célokat szolgáljon hosszú éveket kellett várni. A hetvenes évek végén aztán itt létesült az ország harmadik szociális otthona 110 fős befogadó képességgel – idézte fel a múltat ünnepi beszédében Hannich Ferenc igazgató. Az igazi profiltisztítás csak 2002-ben történt meg, azóta élnek itt kizárólag értelmi fogyatékkal élő felnőttek. Meghonosították a korszerű szakmai módszereket az úgynevezett ápoló-gondozó lakóotthonban, méghozzá elsőként a régióban. A nagy fejlesztés 2006 májusában indult, amikor a megyei önkormányzattal közösen benyújtott pályázaton közel 1 milliárd forintot nyertek el céljaik megvalósítására.

Hannich Ferenc, az intézmény igazgatója

Két új épület áll ma a gyönyörűen parkosított létesítményben, az egyik egy 70 férőhelyes gondozóépület, 40 fős fokozott felügyeletet igénylő részleggel. Valamint egy 20 férőhelyes lakóépület, ahol az átlagos gondozást igénylők élnek. A mindössze néhány ágyas szobák intimebb környezetet biztosítanak, mely lehetőséget teremt a nagyobb fokú önállóságra. Teljesen felújították továbbá a szociális foglalkoztató épületét és a teljes akadálymentesítés is megtörtént, erre pályázatot nyújtottak be, mely már túljutott az előzetes elbíráláson, már csak a kuratórium döntésére kell várni. Megépült még a magastető és új vizesblokkok is. Megtörtént a Batthyány kastély rekonstrukciója, melyben kialakítottak egy Batthyány emlékszobát. Saját erőből térkövezték az épületek közötti összekötő utakat és bővítették a parkosított területet. A munkálatokba a lakókat is bevonták, hiszen Hannich Ferenc úgy véli, a gondozottak ne legyenek saját életük passzív szereplői. Tiszteletben kell tartani az egyediséget, a méltóságot és az önállóságot – hogy a fogyatékos emberek is minél teljesebb, boldogabb életet élhessenek. Ehhez persze mindenek előtt szükséges a kulturált környezet, mely mostantól adott – mondta az intézmény igazgatója.

   

Az otthon lakói is résztvettek az ünnepélyes avatáson

Az ünnepélyes átadásra Korózs Lajos és Gőgös Zoltán államtitkárok is eljöttek. Korózs hangsúlyozta, hogy 400 olyan település van ma Magyarországon, ahol nem élnek annyian, mint ebben az otthonban. Az államtitkár is büszkén állapította meg, a fejlesztéseket követően minőségibb életre nyílt lehetősége az otthon lakóinak. Most a gondozóknak, ápolóknak kell megtanulniuk háttérbe vonulni, csak akkor segíteni, amikor arra valóban szükség van. Nagy eredményeket értek el itt Dákán – jelentette ki Korózs Lajos. Valódi módszertani centrumot teremtettek, ahol példát mutatnak arra, hogyan lehet például a munkaerőpiac hasznos tagjaivá tenni a fogyatékkal élőket.

Az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke kihangsúlyozta azt a hosszú és kemény munkát, melynek eredménye egy korszerű, szép otthon. A pályázat előkészítésében, s így a szükséges forrás elnyerésében az előző megyei testület érdemeit is méltatta Lasztovicza Jenő. A politikus úgy fogalmazott, őszintén reméli, anyagilag lesz erejük elérni, hogy más fogyatékos otthonokban is hasonló körülményeket lehessen teremteni – mert méltatlan körülményekkel találkozott hasonló intézményekben szerte a megyében. Ez a beruházás példaértékű, azt bizonyítja, lehet XXI. Századi körülményeket teremteni közintézményekben is. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Dákától mindössze 5 kilométerre fekvő Pápa polgármestere azt a magas színvonalú szakmai munkát emelte ki, melynek köszönhetően módszertani központtá válhatott július elsejétől a Batthyány Ilona Fogyatékosok Otthona.


 

A nemzeti szalagot Korózs Lajos, Gőgös Zoltán államtitkárok, dr. Kovács Zoltán, Lasztovicza Jenő és Hannich Ferenc igazgató vágták át

Fodor Zoltán fafaragó művész az avatásra egy saját maga által készített emlékkeresztet adományozott az intézménynek, melyet az új épületekkel és azok lakóival együtt a történelmi egyházak képviselői megáldottak. A szalag átvágását követően az otthon lakói ünnepi műsort adtak elő. Szembetűnő, hogy sokat készülhettek a produkcióra. Igazi életörömmel az arcukon énekelték a világhírű musicalek betétdalait, táncoltak együtt, egymás kezét fogva. Mert tudják együtt mindent könnyebb elviselni.


 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.