Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Tapossa laposra!

2008. szeptember 5. 15:12
A pénteki nappal indult a taposás a Balaton Pláza aulájában, Veszprémbe érkezett ugyanis "Lapítsd és Hozd!" akció, mely a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését tűzte ki célul. Az európai országok közt hazánk sajnos nem élenjáró az újrahasznosítás területén, az elhasználódott kartondobozoknak mindőssze 8 százaléka kerül feldolgozásra. Ezeken a statisztikákon szeretne javítani mozgalámval az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, ami február óta az ország legnagyobb - 4 méter magas és két méter széles - italosdobozával járja a megyeszékhelyeket. Lapunk ellátogatott az első nap megnyitójára, ahol többek közt értékes tippekkel is gazdagodtunk a háztartási papírhulladék felhasználásával kapcsolatban.
Belépve a Plázába gigantikus látvánnyal találja magát szembe az érdeklődő. Egy társainál 9000-szer nagyobb, tejesdoboz forma tároló várja, hogy a vállalkozó kedvű veszprémi lakosok feltöltsék összetaposott italos kartonokkal. Dióssy László, aki a megnyitón a Zöld Tárca képviseletében volt jelen, köszöntőjében kiemelte, fontosnak tartja a mozgalmat és reméli, hogy az akció sikerekkel zárul. Elmondta, hogy amennyiben a tárca által előkészített termékdíj-törvény módosítást a Parlament elfogadja, az újrahasznosítás és a flakonok újratöltése a jövőben mindennapossá válik. A szakállamtitkár szerint a jövőbeni EU-s pályázati lehetőségek további gyűjtőszigetek létrehozásában segíthentek. A helyzet ugyanis nem túl rózsás, az éves szinten felhalmozott hulladék 80%-a még mindig a lerakókban köt ki.



A megnyitón jelen volt Göttlinger László, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója is, aki a legfrissebb statisztikákat is magával hozta. Elmondta, hogy úgy érzi, városunk polgárai közt egyre nagyobb környezettudatosan gondolkók száma. Az utóbbi években a gyűjtőszigetek száma megháromszorozódott, a környező városok, falvak közül pedig több saját költségén is megteremtette a szelektív gyűjtés feltételeit, így évről évre 15-30%-kal növekszik az újrahasznosított hulladék mennyisége.



Az eseményt Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés vezetője rögtönzött bemutatóval zárta. Az érdeklődők megismerkedhettek a hulladékfeldolgozás mikéntjével, a látottakat bárki háztartásában is hasznosíthatja egyedi dekorációk készítéséhez. Néhány széttépett tejesdobozból egy turmixgép és egy méretre vágott szúnyogháló segítségével újrapapír gyártható. Bakai Éva a frissen készített, még vizes lappal kezében elmondta, bízik benne, hogy az akció hatással lesz a veszprémiek gondolkodásmódjára és szeptember 8. után, az akció végeztével is sokan tapossák majd laposra az italos kartonokat.
Kocsis Sándor
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.