Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elindult a Lakásfelújítási Program

2008. április 14. 21:53
Április 14-étől nyújthatók be a pályázatok a Nemzeti Energiatakarékossági Programra (NEP), amely keretében vissza nem térítendő támogatást lehet kapni nyílászárócserére, külső hőszigetelésekre, energetikai berendezések korszerűsítésére, valamint a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző fejlesztésekre. Az eddig lakásonként felhasználható állami támogatási összeg a korábbiakhoz képest 100 ezer forinttal nő: 500 ezer forintra emelkedik.
Ezentúl a pályázathoz kötelezően be kell kérni a tűzoltóságok szakvéleményét, ha a felújításkor az épületen belül és kívül utólagos hőszigetelést, a gépészeti rendszerek felújítását, a fűtött és fűtetlen terek elválasztását szolgáló nyílászárók beépítését végzik el. Finanszírozott elemként jelenik meg a szellőzőrendszerek tisztítása. Ugyancsak fontos változás, hogy az épületek felújítása során csak tűzvédelmi szempontból is minősített anyagok és technológiák használhatóak. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a kivitelezés teljes folyamatát ellenőrizhetik.


Az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében a hagyományos panelrekonstrukción kívül támogatható a távfűtött lakások fűtési rendszerének felújítása, egyedi szabályozása, mérése (Ökoprogram), a lakások energetikai korszerűsítése (Nemzeti Energiatakarékossági Program), a megújuló energiafelhasználás növelése és az egycsatornás gyűjtőkémények felújítása. Ez utóbbira az idén 200 millió Ft áll rendelkezésre. Ez az összeg kb. 3000 lakás kéményeinek felújítását teszi lehetővé. A pályázaton olyan, legalább 8 lakásos társasházak vehetnek részt, amelyek 1985 előtt épültek.

 

Az eddig lakásonként felhasználható állami támogatási összege 100 ezer forinttal nő, így 500 ezer forintra emelkedik, és megváltozik a rekonstrukció finanszírozási struktúrája is. Míg korábban a költségek egy-egy harmadát az állam, az önkormányzat és a lakástulajdonos állta, a jövőben az önkormányzat részét a tulajdonosok kiválthatják, amennyiben a település nem tud csatlakozni a „panelprogramhoz".  
 
Elérhetőség: 
ugyfelszolgalat@otm.gov.hu
Beke G. László

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.