Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Vár a játék… / Várpalota élen jár a játszótérprojekttel

2008. szeptember 8. 11:59
Vészesen közeleg a határidő, amikorra az uniós előírások szerint Magyarországon is kizárólag szabványszerű, úgynevezett eu-komform játszótereken mulathatják idejüket a gyerekek. December 31-ig minden olyan régi típusú parkot le kell bontani, ami az irányelvek szerint ma már nem számít biztonságosnak. Eltűnnek ifjú koruk mászókái, mérleghintái – helyettük viszont olyan komplexumok épülnek, amit a nagyobbak is gyakran irigyelnek a kicsiktől: játékvárak, vaspörgők és rugós ugrálók… Amíg egyes nagyobb városok is a napokat számolva latolgatják, mit és honnan bontsanak, Várpalota már oly annyira jól áll, hogy már a két évre előre tervezett játszótér program második fordulóját tervezgeti.

A városban mára egyetlen régi típusú játszótér sem maradt. Több mint 70 játszóeszközt kellett lebontani, s mivel már az előző városvezetés belevágott a feladatba, Várpalota előbbre jár, mint a megye nagyvárosai. Csak az idei évben 30 millió forintból építettek játszótereket, s ezzel a projekt még nem ért véget. 17 millió forintot saját költségvetésünkből költöttünk játszóterek építésére, további 13 millió e célra való elköltésére pedig a közüzemi szolgáltatót köteleztük – mondta a Vehírnek Németh Árpád polgármester. Jelenleg a városban a mintegy 400 négyzetméter alapterületű játékvár a legnagyobb és legkedveltebb. Ez a komplexum már csak azért is egyedülálló, mert nem hagyományos játékelemekből áll. A Thury várat mintázza.

De további új játszóparkok épültek a Radnóti utcában, a Tó utcában, a Tábormező utcában, a Mátyás király utcában, illetve a Vörösmarty utcában – összesen 5. Azokat a játszótereket, melyek hagytak kívánni valót maguk után újabb elemekkel egészítették ki és felújították. Németh Árpádtól megtudtuk, hogy a város vezetése 2 éves koncepciót készített, melyet ha jövőre befejeznek, minden városrész ellátott lesz modern játszóterekkel. A nagyobbak igényeit is szeretnék kielégíteni, hiszen a megépült játszóterek elsősorban a gyerekeknek készültek. 12 éves kor felett igazából nem is szabad használni őket, mégis gyakran előfordul, hogy a tizen-huszon éves fiatalok is ezekben a parkokban keresnek szórakozási lehetőséget. A közelmúltban elkészült Várpalota új gumiborítású sportpályája is, mellyel köztéren bizony kevesen büszkélkedhetnek. Így az idősebbek is érezhetik – kaptak valamit: minőségi sportolási lehetőséget. Az új, két részből álló sportpálya futballozásra, kézilabda játékra, kosárlabdázásra és teniszezésre nyújt lehetőséget kulturált körülmények között.

 

A Városfejlesztési Bizottság térképezte fel Várpalota teljes területét, s elsősorban a demográfiai adatok alapján döntöttek az első helyszínekről. Azokra a városrészekre koncentráltunk elsősorban, ahol sok a kisgyerekes család – mondta lapunknak a polgármester. Majd hozzátette, hogy Várpalota abban a szerencsés helyzetben van, hogy kimutathatóan fiatalodik. Egyre több gyerek születik a városban, így nem csak újabb és újabb játszóterekre, de új óvodai csoportokra is szükség lesz. 2009-ben a tervek szerint ismételten legalább 17 milliót szánnak játszóterekre, melyből minimum 5 új komplexumot fognak építeni. Többek közt a Tési dombon, a város legnagyobb lakótelepén is szükség lesz még egyre. Németh Árpád elmondta, az a cél, hogy Várpalota ebből a szempontból is teljesen ellátott legyen. Azt szeretnék, ha a családok bátran mernének a jövőben is gyermeket vállalni, mert éreznék azt, hogy az önkormányzat minden olyan körülményt biztosít, mely élhetőbb környezetet és nagyobb biztonságot jelenthet.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.