Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Személyi igazolványszám kellhet a csekkekre

2008. április 14. 21:54 // Forrás: Magyar Posta Zrt.
Ezer euró feletti összegű befizetés esetén a Postának ellenőriznie kell a csekkbefizető személyi azonosságát. Ennél alacsonyabb összeg befizetésekor azonosításra nincs szükség, ám a csekkek egy részénél fel kell tüntetni a személyi igazolványszámot.
Az 1000 euró alatti befizetések esetén a lakossági csekkforgalom jelentős részén nem kell feltüntetni a személy igazolvány számot, mert azok részben vagy teljes egészben mentesülnek a kötelezettség alól. Nem kell személyigazolvány számot írni az állami szerveknek (pl.: APEH, rendőrség) fizetendő készpénzátutalási megbízásokra. Szintén nincs teendő azokkal a csekkekkel, amelyeket közüzemi vagy más szolgáltatók bocsátanak ki, és azokon a csekk küldője feltüntette a befizető azonosítót. A többi esetben azonban szerepelnie kell a személyi igazolvány számnak - az erre szolgáló sárga csekkeket a Posta már legyártotta.

A postán befizetett csekkek kettő ezrelékét, azaz minden ötszázadik csekket érinti, hogy 1000 eurónak megfelelő forint összeg feletti befizetéseknél azonosítani kell az ügyfeleket. lyen nagy összegben mintegy 600 ezer darab csekket fizetnek be évente a postákon, ami az éves 280 millió darabos csekkforgalomhoz viszonyítva elenyésző arányú. 
 
Amennyiben az ügyfelek 1000 eurónak megfelelő forint összeget meghaladó összegű csekket kívánnak befizetni, úgy a postán meg kell vizsgálni, hogy a csekken szerepel-e három adat: a befizető neve, lakcíme és személyi azonosság megállapítására alkalmas okmány (például személyi igazolvány, új típusú jogosítvány, útlevél) száma. A három adat meglétén túl ellenőrizni kell az okmány érvényességét is. A változás nem ró jelentős többletterhet az ügyfeleknek, hiszen naponta átlagosan alig egy ilyen összegű csekk jelenik meg egy-egy postán.  
 
Minderre a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében 2007. év végén életbe lépett, de csak 2008. április elsejétől alkalmazott jogszabály alapján kerül sor. Az Európai Unió ugyanis rendeletet alkotott a pénzforgalmi tranzakciókhoz (például csekkbefizetéshez) kapcsolódó befizetői adatok kezeléséről. Az Európai Uniós rendelet kötelező érvényű a tagországokra, így hazánkra is. A rendelet hazai alkalmazását megkönnyítő törvény 2007. végén lépett életbe.  
 
Beke G. László
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.