Nesze neked egészséges táplálkozás! Ihatjuk a mesterséges színezékekből kotyvasztott olcsó üdítőket, ehetjük a génmanipulált gyümölcsöt és zöldséget. Már nem csak a hiper- és szupermarketek árasztanak el bennünket valahol a világ másik részében zölden leszedett, a hosszú hajóúton mesterségesen érlelt paradicsommal, barackkal, almával, hanem legnagyobb sajnálatomra a piacon is egyre inkább csak ilyent kapni. Hol vannak már a kis őstermelők a közeli kertjükben frissiben leszedett zöldséggel, gyümölccsel? Költői a kérdés, mert ki ne tudná a választ: tönkrementek. Nem fizetődik ki nekik a termelés, mire a sok engedélyt megkapják az árusításhoz, nem éri meg nekik. Nyakukon az ÁNTSZ és az Apeh. Ugyan ki bírná ezt? Pedig milyen jó volt az a mézédes ringló szilva, ami nagyapám kertjében termett és a sárgabarck, meg a dinnye, a körte, de még a tök is más volt régen, ami a kukoricaföld végében termett. És a kemencében sült tökmag! Össze sem hasonlítható a mai papírízű hóka-zacskóssal.
Az emberiség lassan, de biztosan rá fog jönni, táplálkozásunk a tévedések története. S akkor talán újra lesz becsülete a kiskertnek, a hazai almának és más hazai gyümölcsnek. Meg kellene menteni a hazai kertészetet, mezőgazdaságot, amíg nem késő. Meg kellene hallgatni, mit mondanak a szakemberek, át kellene térni a vegyszermentes bio-termesztésre.
Nem elég, hogy ekkora bajok vannak az itthoni gyümölcsfronton, most jönnek az eu-s állatvédők a libatömés elleni tiltakozásukkal. Értem én, hogy a libának nem a legkellemesebb, ha lenyomják a kukoricát a torkán és jól felhizlalják, de gondoltak-e az állatvédők mindeközben az emberekre, akik libatenyésztésből élnek? Kit érdekel, hogy velük mi lesz. Igaz is, ők csak emberek.
Bezzeg az ürgepopuláció és a békák vonulása, az más. Miattuk viaduktokat emelnek, repülőkifutók irányát változtatják meg, hogy fel ne borítsák élőhelyeik nyugalmát. Ha ennyi pénzünk van, helyes, legyen így. Védjünk minden élőlényt. De ha nincs ennyi pénzünk, márpedig a jelek szerint nincsen, akkor könyörgöm, nem élvezhetne elsőbbséget az ember? Nagyon demagóg a kérdés, nem tudom megállni, hogy fel ne tegyem: miért csak a magyar libatömés csípi az állatvédők szemét? Hát az élve forró vízbe dobott languszta? Lehet, hogy nem hallották még a francia állatvédők a languszta sikolyát? És az élve elfogyasztott kagylót és osztrigát ki menti meg? Vagy az nem érdekes, az a mediterrán gasztronómia része? Igen? És a libacomb és a libamáj meg a magyar gasztronómiáé. Hát már ennyi élvezetünk se lehet? Együnk libahús helyett hamburgert vagy kebabot?
Azt hiszem, meg kellene állni egy kicsit, mély lélegzetet venni és gondolkodni, s akkor talán visszatérne a józan eszünk, ami nagyon kellene ahhoz, hogy talpra állítsuk az értékrendet, amit hagytunk fejtetőre fordítani. Azt mondom, nekünk itt Magyarországon először is az emberek bajait kellene orvosolni: sürgősen: visszaállítani a munka becsületét, s nem hagyni, hogy a nyerészkedők kilopják a pénzt a termelők zsebéből, sőt még az államkasszából is. Ha majd az emberek életkedve, önbecsülése visszatér, ha majd a fiataloknak is lesz perspektívája ebben az országban, akkor majd jöhet az ürgepopulációk és a békák védelme s lehet, hogy rászokunk a sovány libahúsra is. De addig hagyjanak bennünket békén!