Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Egyetemünk a Közép-Dunántúl oktatási, kulturális és tudományos központja / Tanévet nyitottak a Pannon Egyetemen

2008. szeptember 10. 21:25
Ma már szinte minden tudományos területre kiterjed a Pannon Egyetem képzési kínálata. Felsőoktatási intézményünk azért vált országosan is elismertté, mert a folyamatos fejlődés, fejlesztés és bővülés útjára állt. A kutatásra, a kutatásfejlesztésre és az innovációra helyezik a hangsúlyt, hiszen ez a jövő útja. Ezért akik itt, a Pannon Egyetemen szereznek diplomát, majd a legjobbak doktori címet, azok egy európai szinten is versenyképes bizonyítványt kapnak a kezükbe tudásukról – hangoztatták az ünnepi szónokok a központi tanévnyitón.

Dr. Rédey Ákos rektor hangsúlyozta, az egyetem vezetésének célja, hogy az intézmény az innováció központjává fejlődjön, s ezzel erősödjön szerepvállalása a régióban, valamint az itt kézhez kapott diploma Európa egész területén elfogadott és elismert legyen. Mind ezen célokat szolgálja az elnyert TIOP pályázat és a több száz milliós fejlesztés, melynek már kapujában áll az egyetem. Ha a kormány az egyetemünkbe fektet, a régióba fektet, mert az itt elért eredmények a régió vonzerejét is növelik – mondta a rektor.

A sikerekről, eredményekről szólva hozzátette, hogy 3 éve vezették a bolognai rendszert, melyben úttörő szerep jutott a mérnök-informatikusoknak. Ma már 9 doktori iskola vállal országos és nemzetközi feladatokat is. Az idei évben egyébként 14 új mesterképzés indul, mellyel összesen 32 lesz a Pannon Egyetemen, illetve 61 alapszak.  Ez az egyetem ismert arról, hogy itt a diplomáért sokat követelnek – jelentette ki Dr. Rédey Ákos. Nem végez mindenki, aki elkezdi itt tanulmányait, doktori képzésre pedig már valóban csak a legjobbak kerülnek be – akik most itt ülnek, eséllyel indulnak – zárta szavait az egyetem rektora.

 

Dr. Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy az új tanévvel most új párbeszéd is kezdődik. Párbeszéd döntéshozók és oktatók, szakértők és oktatót, hallgatók és oktatók között is. Az a nemzedék, aki már része az innovációs társadalomnak, már az új tudás társadalmának tagja – mondta Dr. Molnár Csaba. Véleménye szerint soha nem volt még olyan jelentős szerepe az oktatási intézményeknek abban, hogy az igazi piaci tudáshoz társadalma kialakuljon. Az idei évben 226, jövőre 364, majd a harmadik évben 241 milliárd forint jut az ország büdzséjéből a felsőoktatásra – melyből továbblépni, tovább fejlődni kell, hangsúlyozta az államtitkár. Majd kiemelte a régiók szerepét is – hisz mint mondta, a tudás regionális kiegyenlítődését is meg kell még oldani, melynek egyik pillére lehet a Pannon Egyetem. A kormányzat feladata, hogy a feltételeket megteremtse – mondta a politikus, s felidézte, hogy csak ez az intézmény 5 milliárd forintot nyert el a Nemzeti Fejlesztési Tervben 2004 és 2006 között.

 

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere újfent elmondta, mennyire elkötelezett a város az egyetem iránt. A múltunk a jelenünk, a jelenünk pedig a jövőnk is – mondta a város első embere, azokra utalva, akik egykoron a Pannon Egyetemen szerezték meg diplomájukat, ma pedig mint felsővezetők, cégvezetők ülnek itt a tanévnyitón.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a szellemi tőke értékéről beszélt. Mint mondta, biztonságban vannak azok a megyék, ahol ilyen szellemi tőke koncentrálódik, mint Veszprém megyében.

A központi tanévnyitót egyszerre tartották meg a Műszaki Informatikai Kar tanévnyitójával. A kar dékánja, Dr. Friedler Ferenc az informatika szerepét emelte ki az innovációban és a globalizációban. Nem véletlenül ez az egyik legnehezebb tudományág, s erre a karra volt a legszigorúbb a felvételi is.

 

A tanévnyitón több díjat, kitüntetési is átadtak. A Pro Universitate Pannonica arany fokozatát vehette át Dr. Egyházi Tiborné, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója, Horváth Miklós, fenntartási alkalmazott, csoportvezető, Dr. Szabó Lajos tanszékvezető egyetemi docens, Dr. Bercsényi Miklós egyetemi tanár, Dr. Bertók Ákos Botond egyetemi docens, Dr. Szabóné Dr. Bárdos Erzsébet egyetemi adjunktus. A Hallgatói Önkormányzat javaslata alapján létrehozott „Sebestyén Attila Emlékérmet” Dr. Pituk Mihály egyetemi docens kapta. A kimagasló sport teljesítményt is díjazta az egyetem vezetése. A Tanulás és Sport pályázaton első helyezést ért el Váczi Krisztina, második lett Lakos Borbála, a dobogó harmadik fokára Kunyik Veronika állhatott. Harsányi István-díjat vehettek át Obermayer-Kovács Nóra, Hegedűs Csaba és Herner László. A 2009-2009-es tanévre 38 hallgató nyert el kiemelkedő teljesítményének köszönhetően köztársasági ösztöndíjat. Az ünnepség végén az első éves hallgatók letették az esküt. A tanévnyitón közreműködött Hatás Andrea előadóművész, valamint a Magyar Légierő Zenekara.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.