Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Sikeres volt az összehangolt akció / – teljes arzenállal vonult fel a polgárőrség –

2008. szeptember 13. 16:45
Elkészült az összefoglaló jelentés a június 21-i és az augusztus 30-i polgárőr akcióról. A Vehírt Balogh Csaba elnökhelyettes, az akciók felelés vezetője tájékoztatta.

A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének Vezetősége és a szövetséghez tartozó egyesületek (elfogadva az OPSZ állásfoglalását) régóta fontolgatták egy nagyszabású demonstratív akció megszervezését a Balaton északi partjára a három Balaton-parti rendőrkapitányság segítségével. Mindezt bűn- és baleset-megelőzési céllal a 71-es főútvonal teljes szakaszára, valamint a kapcsolódó településekhez tartozó strandok, parkolók, nyaraló övezetek környékére.


Június 21-én 8–16 óra között sikerült az akciót megszervezni 310 polgárőr bevonásával, melybe a háttér települések polgárőrei is besegítettek. 45 rendőrrel, 61 gépkocsival, s egy Mátrix rendszámfelismerővel.


A formaruhában és sárga mellényben megjelenő polgárőrök és rendőrök az adott időszakban gyakorlatilag teljesen lefedték ezt a közel 100 km-es szakaszt, nem kis meglepetést okozva az utakon, valamint a közterületeken lévő embereknek. Ennek az akciónak volt a folytatása az augusztus 30-i, melyről a Vehír is részletesen beszámolt

A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége tehát ezen a napon 14–18 óra között megrendezte a Megyei Rendőr-főkapitányság támogatásával a nyári záró akciót. Ezen a napon 258 fő polgárőrrel, 6 lovas polgárőrrel, 104 rendőrrel, 25 gépkocsival, két Mátrix rendszámfelismerővel. Az akcióba bevont terület Veszprém megye teljes területe, de kiemelten a Balaton-északi partja volt.

Az akció célja az volt, hogy annak időpontjában szabálysértés, bűncselekmény ne következzen be. Továbbá a közterületen lévő, a környezetre káros anyagokat felkutatassák, majd az illetékeseket kiértesítsék. Figyelmet fordítottak továbbá az esetleges bűncselekményre utaló cselekedetek, vagy nyomok jelzésére.


Az akció központja a Balatonfüredi Rendőrkapitányság volt, ahol jelen volt Kovács Imre, a Megyei Szövetség Elnöke is. Az akció lebonyolításának felelőse Balogh Csaba elnökhelyettes volt, a két főszervező pedig Matting István alelnök és Borbély Zoltán alelnök régiófelelős.

A polgárőröket a helyi kapitányságok, őrsök területén várták helyi feladat tervekkel. Az eligazítások után sárga mellényben „polgárőr” felirattal megkezdődött a 4 órás program végrehajtása. A két rendszámfelismerő már 10 órától a 71. sz. főútvonalon elfoglalta felállítási helyét, és összességében 9110 autót ellenőriztek. Munkájuk során 46, rendszámmal kapcsolatos problémát regisztráltak. Lopott vagy körözött gépkocsik a felállítási idő alatt a berendezések szerint az ellenőrzött útszakaszon nem közlekedett.

A bázison 15 órakor tartott sajtótájékoztatót követően a sajtó munkatársai, a rendőrség, illetve polgárőrség vezetői a területen ellenőrizték az akció hatékonyságát a Balaton-parttól távol eső helyeken is.

Az akció végén bekért adatok szerint a megelőző négy órában lopás, rablás, vagy más bűncselekmény nem történt, de több helyen találtak illegális szemétlerakókat, melyről az illetékesek értesítést kaptak. A megkérdezett civilek szívesen látták a polgárőröket, mert szerintük ők képesek a közterületi rend fenntartására puszta jelenlétükkel, és nem is büntetnek (bár tudják jól, rendbontás esetén azonnal hívják a rendőröket). A szolgálat után megkérdezett polgárőrök sikeresnek tartották az akciót. A távoli helyről érkezők a Balaton-parti kollegáikkal barátkoztak, egymás tapasztalatait átadva.


Összegezve kijelenthetem – mondotta Balogh Csaba –, az Országos Polgárőrszövetség meghirdetésében a közterületi bűnözés megelőzésére a két akció sikeres volt, s a közel 600 fő polgárőr (a megfelelő számú rendőrrel és technikával) tisztességgel helytállt. A polgárőrök 3432 órát teljesítettek a közterületen. Az akciók ideje alatt bűncselekmény nemtörtént.
Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.