Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Az idei Bevetési Irányon már a Gripeneket is bevetik / Mától egy hónapon át tart a Magyar Honvédség legkomplexebb gyakorlata

2008. szeptember 15. 17:27
Lesznek olyan napok az elkövetkező egy hónapban, amikor egyszerre 1900 katona gyakorlatozik a Gyulafirátót melletti lőtéren. A Bevetési Irány a Magyar Honvédség legnagyobb, legösszetettebb és egyben legdrágább gyakorlata. Szinte valamennyi alakulat érintett az egy hónapos kiképzésben, melyet követően a NATO-nak is számot kell adnunk. Az idei gyakorlat már csak azért is különleges, mert első alkalommal teszik próbára ilyen gyakorlati kötelékben a Gripeneket. A fő feladat a repülő eszközök és a szárazföldi támogató erők összehangolása lesz.

A professzionális haderő szinte minden alakulatát megmozgatja az egy hónapos nagy horderejű katonai gyakorlat, melyre az idei évben nem kevesebb, mint fél milliárd forintot költenek. Míg a látványos elemeket a várpalotai lőtéren, a „0” pontnál hajtják végre, addig a számítógépes szimulációt, vagyis a számítógépes rendszerrel támogatott törzsvezetést az érintett alakulatok saját helyőrségükből, laktanyájukból bonyolítják le. A négy hetes felkészülés lehetőséget ad, hogy az ország más-más pontján szolgálatot tejesítő magyar katonák, speciális erejüket, tudásukat, eszközeiket bevetve évente egyszer közösen gyakorolják a harcászati-hadműveleti eljárásokat, tökéletesítsék a módszereket, és megtanuljanak egymásra épülve, kötelékben végrehajtani feladatokat. Ez alkalommal is komoly hangsúlyt fektetnek a vezetésre és irányításra, ám a fő csapásirány most a tervezés. A katonák négy héten át gyakorolják majd az ország védelemmel kapcsolatos műveletek pontos megtervezését, valamint a repülő és szárazföldi alegységek szoros együttműködését. A gyakorlat egyben az éves vizsga is. Hiszen a Bevetési Irány 2008 állománya bemutatja majd a NATO-nak a felajánlott Zászlóalj Harccsoport alkalmazási készenlétét is. Mint megtudtuk, éppen a gyakorlat ideje alatt érkezik Magyarországra a görög vezérkari főnök, aki október 8-án, a bemutató napon ellátogat a „0” pontra.

Meggyőződésem, hogy az általunk felvonultatott erők és technikai eszközök, valamint a bemutatásra kerülő dinamikus és statikus mozzanatok meggyőzően alátámasztják, hogy a Magyar Honvédség Parancsnoksága és alárendelt alakulatai készek és képesek a törvényekben meghatározott feladataik végrehajtására, s hogy olyan katonák állnak a haza szolgálatában, akik itthon és nemzetközi környezetben egyaránt megállják helyüket – mondta a katonáknak megnyitó beszédében az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka.

Tömböl László altábornagy a Vehírnek elmondta, hogy ennyire sokrétű feladatot még sosem kapott a gyakorlatra kijelölt állomány, mellyel az a céljuk, hogy minél jobban kihangsúlyozzák az összhaderőnemiséget. A repüléseken, tervezési és vezetési feladatokon túl több kísérleti lövészetet is tartanak. A hétvégén például itt a „0” ponton nyílik lehetőség kipróbálni a Magyar Honvédségben most rendszerbe kerülő új mesterlövészpuskát. A katonák minden nap, reggel estig helytállnak a szervezett gyakorlaton, hét végére sem mennek haza, hiszen pontosan ütemezett egy hónap áll előttük. A négy hetes gyakorlás eredményét egy látványos bemutatón prezentálják majd október 8-án a vezérkarnak, illetve a miniszterelnöknek. Ezt megelőzően, október 7-én technikai bemutatón a gyakorlaton felsorakozó technikai eszközök tekinthetők meg a lőtéren.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.