Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Egy falunyi lakos jogosítványát vontak be / – megtette hatását a zéró tolerancia –

2008. szeptember 16. 10:16
Most aztán szívhatják fogukat a közlekedők: eddig több mint 5000 járművezetői engedélyt vontak be a hatóságok, s a lottó főnyereményét messze meghaladó (közel ötmilliárd Ft) pénzbírságot szabtak ki. A „bekeményítés” – úgy tűnik –, meghozta az eredményét, ugyanis az országos rendőrfőkapitány szerint is érezhetően javult a közlekedési morál.

Az elmúlt több mint négy hónap alatt 4,8 milliárdnyi bírságot szabtak ki, az objektív felelősség elvének alkalmazása nyomán. Ebből a megbüntetettek 1,3 milliárdot már be is fizettek – mondta sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány. Bencze József hozzátette: a tapasztalatok szerint elfogadják „bűnösségüket” a közlekedők, s a 120 ezer (!) megbüntetettből mindössze 2500-nál akadt valamilyen probléma.

Az objektív felelősség május óta van érvényben. Bár akadnak szép számmal bírálói, kibújásra nem nagyon van lehetőség. Mi több: ha valaki szabálytalanságot követett el, de nem állították meg a rend őrei (de bizonyíték van ellene), akkor a rendszám alapján történik az eljárás, és a jármű üzembentartója már kapja is a csekket (innentől pedig kezdődhetnek a munkahelyi vagy családon belüli perpatvarok arról, ki is vezette a járgányt az adott időpontban).

A statisztika érdekessége, hogy a kiküldött büntetések 90 százaléka gyorshajtásról szól.

A főkapitány szerint hasonlóan eredményes volt az ittas sofőrök ellen alkalmazott a zéró tolerancia is. Köztudott, hogy akinél elszíneződik az alkoholszonda, annak a helyszínen elveszik a jogosítványát. Januártól már 5545 vezetői engedélyt vontak be így (érdekes, hogy vannak, akik ennek is vitatják alkotmányossági jogait).

Bencze József szerint a szabályok módosítása óta érezhetően javult a közlekedési morál. Ez pedig mindenképpen eredmény. Szeptemberig például 209-cel kevesebben vesztették életüket a közutakon, mint az elmúlt évben, azaz 25 százalékkal kevesebb a halálos baleset. Mialatt az ittasan okozott balesetek száma 27 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc hónapot vizsgálva.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.