Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

„Kék” híreink / – leporolták, megfogták –

2008. szeptember 16. 16:22 // Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, dr. Váradi Piroska sajtóreferens
Az élet ezen alakommal sokadszor igazolta, hogy az idő múlásának akár pozitív hozadéka is lehet. Hiába hűl ki a forró nyom, az életviszonyok átrendeződése új szituációkat teremt, ami végett érdemes ismételten utána járni a dolgoknak…

Még 2005. november 3-án a koradélutáni órákban Pápa, Vajda P. lakótelep egyik zöldségboltjába – fejét kapucnis pulóverrel eltakaró – fiatal férfi lépett be, az eladónő nyakát hátulról átkarolva, annak torkához kést szorított, s a 20.000 Ft-nyi bevétel átadására kényszerítette. Ezt követően még magához vett egy doboz cigarettát, s a Várkert irányába futva elmenekült.

A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén az utóbbi négy évben ez volt az egyetlen rablás, amelynek tettese ismeretlen maradt. Ezért érthető, hogy miért ennek az ügyiratnak az aktát vették elő, s porolták le a nyomozók. A közrendvédelmi állománnyal karöltve sorra állították fel, majd ellenőrizték a verziókat. Az egyik szál Takácsiba vezetett, ahol szeptember 8-án őrizetbe vették az elkövetésével meglapozottan gyanúsítható P. Balázs 28 éves helyi lakost, akit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.

A nyomozás számos egyéb bűncselekményre is fényt derített. A nevesített év őszén és telén bűntársaival – a szeptember 15-én őrizetbe vett B. Zsolt 32 éves úrkúti, és élettársával a szabadlábon védekező B. Ilona 22 éves takácsi lakossal – utazó bűnözőként a fél Dunántúlt bejárták. „Ámokfutásuk” során Pápán, Ajkán, Esztergomban, Komlón, Kisbéren és Tatabányán mintegy tucatnyi, a közterületen egyedül sétáló idős hölgyet támadtak meg a hajnali vagy koraesti órákban. Elhagyatottabb területrészeken, gépkocsival közlekedve választották ki az áldozatot. Megfelelő helyen egyikőjük kiszállt, s rövid gyalogos követés után kezükből ki-, vállukról leszakította táskájukat, majd a bennük lévő értékekkel együtt a közelben várakozó járművel, távoztak.

A sorozatnak váratlan vége szakadt... Az egyik gyanúsított lelkiismerete szólalt végre meg. Vallomása szerint az egyik ellenálló – de retiküljétől már megfosztott – áldozat, a dulakodástól földre kerülve felnézett a szemébe. S tehetetlen fájdalmában csak annyit mondott: „Te szemét!…”

Az ügyészség indítványozta B. Zs. előzetes letartóztatását is. Rablás bűntette valamint vele halmazatban álló bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett többrendbeli lopás bűntett gyanúja miatt. A nyomozás jelentős erőkkel folyik tovább, célja a további helyszíneken a sértettek azonosítása, a tényállások, a szerepek tisztázása. A feltáró jellegű beismerő vallomás, az őszinte megbánás ugyan számottevő enyhítő körülmény, de így is 2-8 évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre számíthatnak a tettesek.

 

Addig jár a korsó…

 

Az elmúlt hetekben Pápa belvárosában  új bűncselekmény-sorozatra figyeltek fel a rendőrök. Augusztus 30-a óta sorra jelentkeztek a károsultak, akiknek közintézmények, iskolák, üzletek előtt lelakatolt állapotban hagyott – nem egy esetben százezer Ft-ot elérő értékű – márkás kerékpárjaikat tulajdonították el ismeretlenek. Szeptember 10-én már a hetedik jármű következett volna, de az egyik középiskola udvarán ténykedő személyre a Pápai Vízművek ott dolgozó munkatársai felfigyeltek. „Gyanús” volt számukra, hogy a lakatot erővágóval nyitja ki egy fiatalember. Éberségüknek köszönhetően a cselekmény kísérleti szakban maradt, az elkövető eszközét hátrahagyva a helyszínről elmenekült.

A kapott személyleírás aztán elvezetett hozzá. Szeptember 16-án a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható K. Z. 19 éves pápai lakost a nyomozók őrizetbe vették. Vallomásában tettét anyagi gondokkal magyarázta.  A lopott kerékpárok jelentős részét, ötöd áron – stílszerűen – egy helyi kerékpárszaküzlet alkalmazottjának értékesítette, aki rövid időn belül túladott rajtuk (eddig három bicajt sikerült lefoglalni).

Azonban a tolvajt is meg lehet lopni. Az egyik mountainbike-ot éjszakára az Igal lakótelephez közeli kukoricásban rejtette azt el K. Z. Reggelre pechére hűlt helyét találta. Feljelentéssel természetesen nem akarta „zaklatni” a hatóságot.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.