Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Több és jobb bor ígérkezik az idén, mégsem elégedettek a gazdák / Szüret és felvonulás – ünnep és kesergés

2008. szeptember 17. 12:04
Az elmúlt hetekben az összes Balaton-parti bortermelő megkezdte a szüretet. Elsőként a korai érésű lakhegyi mézest, chordonayt, illetve semillont szedték le. A gazdák azt mondják jó lesz az idei bor, az első mustok 18-19 fokosak. Ettől függetlenül a nincsenek könnyű helyzetben a bortermelők. A termés ugyan többnek ígérkezik, mint az elmúlt években, de több olyan nehézséggel kell számolniuk, ami elnyeli a plusz profitot.

Mennyi az annyi?

Előzetes becslések szerint 30 százalékkal többet szüretelhetnek idén a hazai borosgazdák, ugyanakkor az erős forint miatt az import is megerősödött. Ellepte a piacot az olcsó, főként olasz bor, így a hazai minőségi nedű nehezebben eladható, ha tartják magukat a tervezett árakhoz. A múlt évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 250-260 ezer hektoliter bor került importból Magyarországra. Az olasz kimutatások szerint ugyanakkor 400 ezer hektoliter került hazánkba, ha ez az adat helytálló, akkor mintegy 250 hektoliter bor eredete tisztázatlan, feketén kerülhetett értékesítésre. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint, ha a folyamatot nem tudják megállítani sok hazai termelő mehet csődbe. Horváth Csabától megtudtuk, hogy idén 70 ezer hektáron körülbelül 580 ezer tonna szőlő várható a szüret végéig. Becslések szerint ez 3 és fél millió hektoliter új bort jelent, ami a korábbi évekhez képest 25-30 százalékos növekedés.


Blokád helyett megegyezés – csökkenek a felvásárlói árak

 
A folyamatosan növekvő bor import jelentősen lenyomta a felvásárlói árakat. Néhány borászati üzem azt állítja, hogy bőségesen van tavalyról áthúzódó készletük ezért a múlt évinél alacsonyabb árakat kínálnak, esetenként akár 20-30 százalékkal is. Az irsai olivérért vagy a cserszegi fűszeresért 2007-ben kilónként például 85-90 forintot is megadtak, most 65, de legfeljebb 70 forintot kínálnak a szőlősgazdáknak. A tömegszőlőért pedig már 50 forintos árajánlatról is tud Horváth Csaba. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa borvidékenként igyekszik egyeztetni a fölvásárlókkal és a gazdákkal, akik abban érdekeltek, hogy sikerüljön konszenzusra jutni. Így egyelőre úgy tűnik a borosgazdáktól nem számíthatunk az almatermesztőkéhez hasonló blokádra.

 
Bekeményített a Munkaügyi Felügyelőség – már családtag sem szüretelhet ingyen


Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi felügyelőség folyamatosan razziázik a várhatóan november közepéig tartó szüret alatt. Papp István elnök elutasította azt a szóbeszédet, miszerint a családtagokat is büntetnék, amennyiben azok szívességből vállalják a szüreti munkát.  Sok esetben ez viszont csak álca, mert a segítő ellenszolgáltatást vár munkájáért cserébe. A hatóság nem huny szemet az olyan esetek fölött, amikor az ellenszolgáltatás fejében végzett munkát szívességi munkának állítják be – mondta Papp István. Ha valaki kiskönyv nélkül dolgozik, és bizonyíthatóan munkát végez, komoly büntetésre számíthat

           

A felügyelők tapasztalatai szerint az alkalmi munkások elsősorban alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoznak és a munkavégzés napja rovatot rendszeresen nem vagy hiányosan töltik ki, továbbá nem jegyzik be minden napra a munkavégzést. Az eddigi razziák során kiderült, hogy még mindig sok a feketemunkás szüret idején. Csak Baranya megyében egy hétvége alatt ellenőrzött 318 munkásból 102-nek nem voltak rendben a papírjai.

Papp Gábor hangsúlyozta, hogy a hegyvidéki razziákat tovább folytatják, egészen addig, amíg fürt van a tőkéken.

 


Szüreti mulatságok

 
A nem túl biztató körülmények ellenére az ország minden bortermelő vidékén készülnek a szüreti mulatságokra, felvonulásokra. Egyes helyeken, például Badacsonyban már korábban lezajlott a szüreti dínomdánom, de az is talál alkalmat egy kis kóstolással egybekötött lazításra, aki ezen a hétvégén készül kora őszi túrára.  

Balatonfüreden az idei Szüreti Fesztivált Néptánc Fesztivállal kötötték össze, ezzel is utalva arra, Balatonfüred még szüret idején is a kultúra és a művészetek városa. Az eseménysorozat péntek délután néptáncbemutatóval kezdődik, ahol a pápai, csopaki, alsóörsi, lovasi, tihanyi, tapolcai, zirci, szentgáli, litéri, veszprémi és balatonfüredi gyermekek is bemutatják külön erre az alkalomra összeállított produkcióikat. A program hasonló hangulatban folytatódik, 18 órától a Honvéd Bakony Néptánc Együttes vezetésével tartanak táncházat. Szombaton megnyitják a "Borlovagok,  borrendi ruhák a Közép-dunántúli Régióban" című kiállítást a Kisfaludy galériában.

Maga a szüreti felvonulás délután háromkor kezdődik a Huray és a Jókai utca kereszteződésénél és egészen a vásárcsarnokig fog tartani. A menetre várva több helyen néptánccal szórakoztatják az érdeklődőket. Este operett műsor és a Tűzszínház színesíti a programot, majd a kilenctől utcabállal zárják az idei szüreti mulatságot, ahol az Artons zenekar húzza a talpalávalót. 

 

Szeptember 27-én Szigligeten is Szüreti vigadalom lesz . A rendezvény délután három órakor indul Szüreti felvonulással az Esterházy Pincétől. A felvonulás végén a faluközpontban felállított központi sátorban folklór programok finom helyi borok, ételek, majd pedig szüreti bál nyújt kellemes kikapcsolódást.

Szent Mihály napi marhahajtás Nagyvázsonyban

Zenés hajnali ébresztővel kezdődik szeptember 27-én a nagyvázsonyi szüret, majd 11 órától jön a csordaterelés és szüreti felvonulás muzsikával. A Völgyparkban a kulturális és lovasprogramok csikósbemutatót, lovas ügyességi versenyeket, fogathajtást kínálnak, mindezt főzőverseny, kézműves vásár és kézműves foglalkoztató, állatsimogató kíséri, de nem maradnak el a középkori szabadtéri népi játékok sem.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.