2019. október 22. // Előd névnap

Télies időben érkezett az első hajó / Jónak ígérkezik a 162. hajózási szezon

2008. március 24. 21:39
A Bakony, de a déli part magasabb pontjait is tekintélyes fehér foltok takarták húsvét szombatján, jelezve, hogy Tél tábornok még nem fújt visszavonulót. A balatonfüredi kikötőben a hó helyett a meg-megeredő hideg eső ellenére mégis szép számmal üdvözölték az első hajó befutását.

A Balaton egyik legidősebb hajója, a 117 éves Helka pontban 10 órakor érkezett a füredi mólóhoz, fedélzetén a siófokiak küldöttségével, élükön dr. Balázs Árpád polgármesterrel, dr. Horváth Gyulával, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójával. A sokéves hagyománynak megfelelően partra szállt a Lovrek Károly vezényelte Siófoki Férfi Dalkör Egyesület is. 

 
                                          

A kikötés utáni első jelentést a balatonfüredi hajóállomás vezetője adta, s a zrt. első embere fogadta.
Az érkezőket dr. Bóka István, a vendéglátó város polgármestere, országgyűlési képviselő kísérte fedél alá, ahol csakhamar kedélyes diskurzus alakult ki arról, ki is tehet dermesztő hidegről.

A Himnusz és a Balaton himnusz elhangzása után dr. Bóka István a Balaton-parti önkormányzatok nevében reménykedését fejezte ki, hogy hosszas várakozás után a tóparti önkormányzatok a többszöri ígéret ellenére is talán megszerezhetik a Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos részvénycsomagját is. A várható szezonról optimistán szólt: azt sem a víz minősége, sem pedig mennyisége nem akadályozhatja. A képviselő utalt az itt élők „Balaton-érzésére”, amit Eötvös Károly fogalmazott meg a legpontosabban („A Balaton költészet és ábránd, történelem és hagyomány, édesbús mesék gyűjteménye. Különös magyar emberek ősi fészke. Büszkeség a múltból, és biztató reménység a jövőre”).

Dr. Balázs Árpád arról is szólt, hogy a Balaton már nemcsak nyáron, de télen is él, s szolgáltatásainak köszönhetően egyre többen látogatnak ide a szezonon kívül is. Megemlítette, hogy a Balaton tőkevonzó képessége is megnőtt, egyre többen ismerik fel a kiaknázandó lehetőségeket, hiszen tapasztalható, hogy a folyamatosan erősödő gazdasági fejlődés időszakában van.

A polgármester elismerően szólt a Bahart munkatársairól, akik méltóak Kossuth és Széchenyi örökségéhez. A részvénycsomag megszerzéséről már kritikusabban beszélt Balázs Árpád: „Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy rendkívül sok jó ember és jó szándék mellett az állami oldalon igazi tárgyalópartnert nem találtunk. Néha komolynak tűnő helyeken, mint magyar Parlament, komolynak tűnő válaszokat kapunk évente egyszer, hogy mikor és hogyan fogják a balatoni hajózás sorsát véglegesen a jó révbe kormányozni. Minden reményünk csalódott, de nem adtuk föl…” Balázs Árpád hangsúlyozta: a balatoni önkormányzatok – ha nincs partnerük –, akkor maguk kívánják meghatározni a cég sorsát, természetesen egyetértésben a cégvezetéssel, a hajósokkal, a tóparti lakosokkal és idegenforgalmi vállalkozókkal.
A Zala megyeieket ezúttal nem Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc, hanem a megyei közgyűlés elnöke, Manninger Jenő képviselte, aki szerint a három város (Balatonfüred, Keszthely, Siófok) együtt jelzi a Balaton fényét. Elismerően szólt a füredi fejlesztésekről, s reményét fejezte ki, hogy rövidesen erre másutt is sor kerülhet. Az „ezerarcú Balaton” mindenki számára mást jelent – mondta –, de nekünk a legfontosabb a balatoni turizmus, a fejlesztések, a hajózás, ám mindezek mellett a természet óvása.

Dr. Horváth Gyula, a Bahart vezérigazgatója elmondta: a hajósok közelmúltban letett esküje idén is a biztonságról és a vendéghez méltó kiszolgálásról szólt. Hozzátette: „A balatoni hajósok tudják a jó irányt, érdemes őket követni.” A vezérigazgató elmondta, hogy a már megvalósult fejlesztések, s az előttük állók is a hajózni, utazni, kikapcsolódni vágyókat szolgálják. A számok nyelvén: mintegy 250 millió forintot fordítottak, illetve költenek még az év hátralévő időszakában a hajópark, a hajó- és vitorláskikötők fejlesztésére. Az idei szezon egyik érdekessége lesz az a 15 személyes gyorsjáratú hajó, melyet 27 millió forintért vettek. A jármű 17 perc alatt képes megtenni a Siófok és Balatonfüred közötti távolságot. Várhatóan ezzel utaznak majd át a déli parti vendégek például a Balatonudvariban nemsokára elkészülő golfpályához vagy a füredi akvaparkhoz, s más, a turisták által sűrűn látogatott helyekre.

A Bahart újabb jegyáremelésére már nem kell számítani, hiszen azok már most 6-7 százalékkal magasabbak a tavalyiakénál.


                                                      

Dr. Horváth Gyula azt is elmondta, hogy a főszezonban 26 felújított, korszerűsített hajó és komp szállítja majd a kikötők között az utasokat, ám a korai húsvét miatt egyelőre menetrend szerinti még csak a Siófok és Balatonfüred közötti hajó közlekedik majd.

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

– Zatkalik –

Zatkalik András

További cikkek

Szavazzon a legjobb buszos rajzra!
Szavazzon a legjobb buszos rajzra!
Pár napig a veszprémi utakon is megjelent az új elektromos busz, ennek kapcsán pedig rajzpályázatot hirdetett a V-Busz. A beérkezett pályaművek közül most olvasónkra bízzuk, hogy kiválasszák a legjobbat.
Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.
Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet
Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - közölte a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-vel.
Kósa: a családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa: a családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában - jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Jogosítványhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát
Jogosítványhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát
Jogosítványhoz és biztosításhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát - mondta Szatmári-Margitai Gergely jogi szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. október 22. // Előd névnap