Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Télies időben érkezett az első hajó / Jónak ígérkezik a 162. hajózási szezon

2008. március 24. 21:39
A Bakony, de a déli part magasabb pontjait is tekintélyes fehér foltok takarták húsvét szombatján, jelezve, hogy Tél tábornok még nem fújt visszavonulót. A balatonfüredi kikötőben a hó helyett a meg-megeredő hideg eső ellenére mégis szép számmal üdvözölték az első hajó befutását.

A Balaton egyik legidősebb hajója, a 117 éves Helka pontban 10 órakor érkezett a füredi mólóhoz, fedélzetén a siófokiak küldöttségével, élükön dr. Balázs Árpád polgármesterrel, dr. Horváth Gyulával, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójával. A sokéves hagyománynak megfelelően partra szállt a Lovrek Károly vezényelte Siófoki Férfi Dalkör Egyesület is. 

 
                                          

A kikötés utáni első jelentést a balatonfüredi hajóállomás vezetője adta, s a zrt. első embere fogadta.
Az érkezőket dr. Bóka István, a vendéglátó város polgármestere, országgyűlési képviselő kísérte fedél alá, ahol csakhamar kedélyes diskurzus alakult ki arról, ki is tehet dermesztő hidegről.

A Himnusz és a Balaton himnusz elhangzása után dr. Bóka István a Balaton-parti önkormányzatok nevében reménykedését fejezte ki, hogy hosszas várakozás után a tóparti önkormányzatok a többszöri ígéret ellenére is talán megszerezhetik a Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos részvénycsomagját is. A várható szezonról optimistán szólt: azt sem a víz minősége, sem pedig mennyisége nem akadályozhatja. A képviselő utalt az itt élők „Balaton-érzésére”, amit Eötvös Károly fogalmazott meg a legpontosabban („A Balaton költészet és ábránd, történelem és hagyomány, édesbús mesék gyűjteménye. Különös magyar emberek ősi fészke. Büszkeség a múltból, és biztató reménység a jövőre”).

Dr. Balázs Árpád arról is szólt, hogy a Balaton már nemcsak nyáron, de télen is él, s szolgáltatásainak köszönhetően egyre többen látogatnak ide a szezonon kívül is. Megemlítette, hogy a Balaton tőkevonzó képessége is megnőtt, egyre többen ismerik fel a kiaknázandó lehetőségeket, hiszen tapasztalható, hogy a folyamatosan erősödő gazdasági fejlődés időszakában van.

A polgármester elismerően szólt a Bahart munkatársairól, akik méltóak Kossuth és Széchenyi örökségéhez. A részvénycsomag megszerzéséről már kritikusabban beszélt Balázs Árpád: „Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy rendkívül sok jó ember és jó szándék mellett az állami oldalon igazi tárgyalópartnert nem találtunk. Néha komolynak tűnő helyeken, mint magyar Parlament, komolynak tűnő válaszokat kapunk évente egyszer, hogy mikor és hogyan fogják a balatoni hajózás sorsát véglegesen a jó révbe kormányozni. Minden reményünk csalódott, de nem adtuk föl…” Balázs Árpád hangsúlyozta: a balatoni önkormányzatok – ha nincs partnerük –, akkor maguk kívánják meghatározni a cég sorsát, természetesen egyetértésben a cégvezetéssel, a hajósokkal, a tóparti lakosokkal és idegenforgalmi vállalkozókkal.
A Zala megyeieket ezúttal nem Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc, hanem a megyei közgyűlés elnöke, Manninger Jenő képviselte, aki szerint a három város (Balatonfüred, Keszthely, Siófok) együtt jelzi a Balaton fényét. Elismerően szólt a füredi fejlesztésekről, s reményét fejezte ki, hogy rövidesen erre másutt is sor kerülhet. Az „ezerarcú Balaton” mindenki számára mást jelent – mondta –, de nekünk a legfontosabb a balatoni turizmus, a fejlesztések, a hajózás, ám mindezek mellett a természet óvása.

Dr. Horváth Gyula, a Bahart vezérigazgatója elmondta: a hajósok közelmúltban letett esküje idén is a biztonságról és a vendéghez méltó kiszolgálásról szólt. Hozzátette: „A balatoni hajósok tudják a jó irányt, érdemes őket követni.” A vezérigazgató elmondta, hogy a már megvalósult fejlesztések, s az előttük állók is a hajózni, utazni, kikapcsolódni vágyókat szolgálják. A számok nyelvén: mintegy 250 millió forintot fordítottak, illetve költenek még az év hátralévő időszakában a hajópark, a hajó- és vitorláskikötők fejlesztésére. Az idei szezon egyik érdekessége lesz az a 15 személyes gyorsjáratú hajó, melyet 27 millió forintért vettek. A jármű 17 perc alatt képes megtenni a Siófok és Balatonfüred közötti távolságot. Várhatóan ezzel utaznak majd át a déli parti vendégek például a Balatonudvariban nemsokára elkészülő golfpályához vagy a füredi akvaparkhoz, s más, a turisták által sűrűn látogatott helyekre.

A Bahart újabb jegyáremelésére már nem kell számítani, hiszen azok már most 6-7 százalékkal magasabbak a tavalyiakénál.


                                                      

Dr. Horváth Gyula azt is elmondta, hogy a főszezonban 26 felújított, korszerűsített hajó és komp szállítja majd a kikötők között az utasokat, ám a korai húsvét miatt egyelőre menetrend szerinti még csak a Siófok és Balatonfüred közötti hajó közlekedik majd.

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

– Zatkalik –

Zatkalik András
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.