Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Halláskárosodást is okozhat a Vadvirág óvoda visszhangzása / Az oktatási bizottság még az idén megoldaná a problémát

2008. szeptember 18. 16:43
Rendkívüli oktatási bizottsági ülést hívott össze Némedi Lajos, bizottsági elnök a dózsavárosi Vadvirág Óvodában. Az épületet 2006-ban, a választások előtt újíttatta fel az előző városvezetés, ám a munka bizonyos szempontból nem sikerült túl jól. Az aulában, a tornateremben és a csoportszobákban is olyan visszhang van, aminek már kimutathatók az egészségre káros hatásai. A gyerekek fáradékonyak, ingerültek, az óvónők fejfájásra és hallászavarokra panaszkodnak. Az elvégzett vizsgálatok szerint ennek oka egyértelműen a nem megfelelő kivitelezés: a falak simák, egyenesek, visszaverik a hangot. Bár azt is vizsgáltatja az önkormányzat, hogy ki a felelőse a kialakult problémának, bonyolítja az ügyet, hogy Magyarországon nincsenek olyan előírt szabványok, amelyeket a kivitelező cégnek be kellett volna tartania. Ami nem lehet kérdéses, azonnal cselekedni kell és a következő költségvetésbe be kell kerülnie annak az összegnek, amiből megnyugtató módon megoldható az óvoda belső szigetelése – határozott rendkívüli ülésén az Oktatási Bizottság.
A döntés szerint az október másodikai közgyűlésre beterjesztik a javaslatot, mi szerint késleltetett fizetéssel, a 2009-es költségvetés terhére javíttatják a hibákat, és szigeteltetik a visszhangzó termeket. Erre jelenleg két ajánlat létezik: míg a Brautech 16 és fél millió forintból a falakat is szigetelné, addig a Józsa és Társa durván fele ennyiből álmennyezetet építene. A bizottság tagjai úgy vélekedtek, hogy a drágább megoldás tűnik megnyugtatónak. Nem csak azért, mert a falakat is burkolná, hanem ezen túl garanciát is vállalna és rendszeresen végezne a munka befejeztével is méréseket, ellenőrzéseket. A két dózsavárosi képviselő, Péterné Rózsa Mária és Mihalovics Péter régóta dolgoznak az előkészítésen. Mindketten szorgalmazzák, hogy a munkálatokat még az idei évben kezdjék meg, mert tarthatatlan, hogy a gyerekek egészségét még tovább veszélyeztessék az itteni körülmények.

Barcza Béláné óvodavezető elmondta, hogy 100 százalékos az Avar utcai Vadvirág Óvoda kihasználtsága. 167 gyermek jár az intézménybe, így a 20 óvodapedagógussal együtt közel 200 ember egészsége került veszélybe a belső zajhatás miatt. Az óvodavezető szerint ez lehetett az oka annak is, hogy a látássérült gyerekek integrációja sikertelen volt. A zajhatás számlájára írta továbbá, hogy a gyerekek fáradékonyak, kimutathatóan romlott a koncentrációs képességük és egyre nehezebb kezelni őket. A pedagógusoknak rendszeres a fejfájása és többen halláskárosodást is tapasztaltak magukon. Nagyon komoly szakmai munka folyik az óvodánkban, ezért más városrészekből is ide hozzák a szülők kisgyerekeiket. Ez évben például létszámbővítést is kérnünk kellett az önkormányzattól – ha meg akarjuk tartani presztízsünket és jó hírnevünket haladéktalanul megoldást kell találni a problémára – mondta Barcza Béláné.

A szülők közül többen is eljöttek a rendkívüli oktatási bizottsági ülésre. Simon Barabara, egészségügyi dolgozó kifejtette a bizottság előtt, hogy az elmúlt két évben egészségügyi és pszichés problémák is jelentkeztek gyermekénél. A nyári időszakban javult a helyzet, a kicsi mozgékonyabb, vidámabb volt, de amióta újra óvodába jár stresszes, ingerült. Sági Petronella, aki jogi területen dolgozik, felhívta a figyelmet egy 2007-es kormányrendeletre, mely szerint az oktatási intézmények zajhatás szempontjából is védendő, védett épületnek számítanak.

A jövő héten újra ülésezik az Oktatási Bizottság. Némedi Lajos bejelentette, hogy addigra elkészül a pontos előterjesztés, melyet újból megvitatnak majd, mielőtt elfogadásra javasolnák a közgyűlésnek. Némedi értetlennek nevezte, hogy Katanics Sándor és Király Viktor nem jelentek meg a rendkívüli ülésen, sőt kifogásolták annak összehívását. Némedi szerint kiemelten fontos ügyről van szó, melyet már a rendes bizottsági ülés előtt, a helyszínen kellett megvizsgálni, körüljárni, hogy a határozati javaslatot kellőképp felkészülten fogalmazzák meg. A bizottsági elnök szerint érdemes lenne átgondolni azok bizottsági tagságát, akik ezen ügy jelentőségét nem érezték, és nem jelentek meg.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.