Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Új járat 12: Buhim-völgy - belváros

2008. szeptember 25. 9:06
Szeptember 29-től új buszjárat köti össze a Buhim-völgyet a belvárossal. Az új 12-es vonalon két Mercedes Cito típusú, környezetkímélő meghajtású midibusz szállítja majd az utasokat. A fejlesztés 60 millió forintba került.
A légkondicionált midibuszok hat évesek, ezelőtt Portugáliában és Székesfehérváron szolgáltak. Ami különleges bennük, az a környezetkímélő hibrid meghajtás: egy dízelmotor hajtotta villanymotor tartja mozgásban a buszt. A 13 ülő- és 18 állóhellyel rendelkező típust 2001-ben Európában az év autóbuszának választották.
Az új 12-es vonalon a buszok körjáratként az autóbuszállomás - Buhim-völgy -  Dózsa tér - Jókai utca - autóbuszállomás útvonalon közlekednek naponta nyolcszor, 7 órától 16 óráig.


Kettős az örömöm - mondta a polgármester, Debreczenyi János - A körzet képviselőjeként örülök, hogy a lakosság közlekedési problémái megoldódtak. A nyári lakossági fórumon derült ki számunkra, hogy ez a járat egy több évtizedes igényt elégít ki, ugyanakkor aggályok is felmerülnek. Remélem, hogy a városrész csak sikerként éli meg a busz közlekedését. Polgármesterként pedig azon vagyok, hogy a város többi részében is javítsuk a tömegközlekedési lehetőségeket.
Örülök, hogy a környezetvédelmi szempontokra is sikerült figyelni - vette át a szót a városfejlesztési bizottság elnöke, Brányi Mária - A város turisztikai területének fontos fejlesztéséről van szó, hiszen nem csak a belvárossal köti össze a Buhim-völgyet a járat, hanem jól átgondolt vonalon halad, érintve a fontosabb egészségügyi, kereskedelmi szolgáltató intézményeket és hivatalokat.


Kérdésünkre a Balaton Volán vezérigazgatója, Csima László elmondta: A buszok újonnan egyenként 70 millió forintba kerültek volna, elsősorban a környezetkímélő technológia miatt. Az állapotuk teljesen megfelel a városi közlekedéshez. A volánbuszok átlagos életkora 9-11 év, de megfelelő karbantartással, amit Veszprémben biztosítani is tudnak, akár 10-15-20 évig is biztonsággal üzemeltethetőek. A vállalat ebben az évben 65 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól, amit elsősorban üzemeltetésre használnak fel.
A helyzetünk évről-évre nehezebb - tette hozzá a vezérigazgató -, hiszen két éve nem emeltünk díjakat a helyi járatokon, folyamatos az üzemanyagár-emelkedés, a tanuló- és nyugdíjas-bérletek után pedig az állam már nem kompenzál 100%-osan, két éve már csak 70-80%-ig egészíti ki a díjakat.
Tervezzük a közeljövőben két további Volvo busz üzembe helyezését a legterheltebb 4-es, 5-ös és 6-os vonalakon - tudtuk meg - A járművek már felkészítés alatt állnak. Emellett tervezzük a 18-as és 25-ös vonal meghosszabbítását a Papvásár utcáig, a 11-es vonalon a reggeli csúcs idején új járatokat indítunk a vasútállomásról, növeljük a 22-es járat sűrűségét, a 4-es vonalán pedig vasárnap délelőtt indítunk több buszt.
A menetrend változás egyeseket negatívan érintett az utóbbi időben, annak ellenére, hogy a közlekedési igényeket szem előtt tartva alakítottuk ki - mondta Csima László - Sok esetben az adott helyszínen jogos felvetések megoldása a hálózat más pontjain okoz problémákat. Az új menetrenddel kapcsolatban azonban pozitív eredmények is vannak: a járatok kihasználtsága egyenletesebbé vált, a periódus idők jobb összehangolásával pedig javult az ellátás.


Debreczenyi János, Brányi Mária és Csima László
vehir.hu
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.