Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Megjöttek a meseautók, s a hétvégén versenyre is kelnek / – akár a Trabant is legyőzheti a Ferrarit –

2008. szeptember 25. 22:40
Mint arról a Vehír oldalain már beszámoltunk, Veszprém lesz idén is bázisa az egyik legismertebb hazai rendezésű veteránautó-versenynek, a kupasorozatot lezáró Audi Hungaria Classicnak. Csütörtökön a regisztrációval megkezdődött a rendkívül látványos rendezvény, melyre csaknem nyolcvan nevezés érkezett határainkon innen és túlról.

A Veszprém Arénában tartott sajtótájékoztatón a főszervező Noszvai András elmondta, hogy a név- és főszponzor-váltás után is hűek maradtak Veszprémhez, a Bakonyhoz. Immáron hetedszer startolnak a megyeszékhelyről a csodálatos állapotban megőrzött veteránautók.

A verseny – amely külföldi mintára épülve a kezdetektől fogva nemzetközi volt – az évek során egy sorozattá (Oldtimer Szuperkupa) nőtte ki magát, s hat (egyenként is értékelt) versenyből áll. A versenyek: Start Historic, Coppa Pannonia Regia, Retro Technika, Balaton Classic, Mister Classic, s az ősz során a záró Audi Hungaria Classic.

Rajthoz az állhat, akinek veterán járművét 1976. december 31. előtt gyártották, s közúti forgalomban részt vehetnek. Külön elbírálás alapján ún. youngtimer és kísérő gépjárművek is elindulhatnak.

A Betekints-völgyből startolva két aktív versenynap alatt (péntek-szombat) a versenyzők 580 kilométert tesznek meg a Dunántúlon. Az útvonal néhány állomása: Sümeg, Tapolca, Ajka, Győr, Pápa, Écs (Rábaring). A sorrendet lényegében az 1/100 (nem elírás: egyszázad!) másodperces pontossággal kiírt feladatok teljesítése dönti el. Így akár egy Trabant is legyőzheti a „valamivel” erősebb Ferrarit. Ha valaki azt hinné, ehhez bizony spéci elektronikus időmérők kellenek, bizony téved. Sőt: aki ilyet használ, súlyos időbüntetést kap. Az autókhoz méltó az időmérés is: kizárólag mechanikus szerkezetekkel lehetséges! Mindemellett a közlekedési szabályokat is be kell tartani, ami ebben az esetben nem okozhat súlyos gondot, mert emberre és autóra szabták az etapokat.


A versenyzők három kategóriában indulnak (Oldtimer abszolút I-III. párosok, Oldtimer szakaszgyőztes párosok, Youngtimer abszolút győztes párosok).

A főszervezőtől a Vehír azt is megtudta, hogy a hazai versenyzők ugyancsak derekasan képesek helytállni a külföldi versenyeken is, még akkor is, ha ezek nevezési díja bizony tetemes.

                 

Az Audi Hungaria Classic versenyre 76 páros (pontosabban: trió, hiszen a pilóta és a navigátor „mellett”, avagy „alatt”, ott van az autó is) jelentkezett. Érkeztek Csehországból, Romániából, Svájcból, Ausztriából és Németországból is benzinnel beoltott veteránosok.

A verseny számos érdekessége közül kiemelendő Détári Lajos labdarúgó Lancia Deltája, az ingolstadti Audi múzeum gyűjteményének egy része (1956-os DKV), egy 1937-es Citroën, s a legöregebb (igaz, versenyen kívül induló) 1923-as Salmson. Mindemellett számos Mercedes, Audi, néhány Alfa Romeo, Ferrari, Volvo, MG is starthoz áll, de lesz Rolls-Royce és Trabant, NSU és Fiat, Morgan és Jaguar, Ford Mustang és Austin, Dacia stb.

                

A befutóra a veszprémi Óváros téren kerül sor szombaton 16.15 és 18 óra között.  

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.