Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Megidézték a múltat Füreden / – bájosak a gyerekek –

2008. szeptember 27. 17:33
Látványos felvonulással folytatódott szombat délben a reformkori fesztivál. Ünnepi beszédet dr. gróf Bethlen István mondott.


Az immáron harmadik esztendős, s a reformkor hangulatát idéző rendezvény felvonulását mindenütt nagy taps fogadta. A menet a Szent István térről indult, s méltóságteljes lassúsággal vonult egészen a reformkori városrészig, ahol több százan voltak kíváncsiak „elődeinkre”, akik egyrészt a helybéli hagyományőrző egyesület tagjai, másrészt a meghívottak, szerte az országból. Idén minden korábbinál több, szépen beöltözött gyermek is részese lehetett a felvonulásnak.

A Kisfaludy Színpadon az ismert tv-bemondó, Papp Endre volt a konferanszié. Egyenként szólította a színpadra mindazokat, akik oroszlánrészt vállaltak a szervezésben.

A beszédet a fővédnök, dr. gróf Bethlen Istvántól hallhatták az egybegyűltek. Utalt gyermekkorára, melynek sok nyarát Füreden töltötte.

Akad olyan ember – utalt a város polgármesterére, dr. Bóka Istvánra –, aki a nehézségek közepette is képes a „kormányzati tehetetlenséggel” szembeszállni. Magyarország egyik gyöngyszeme Balatonfüred, ezért az mindig a figyelem központjában van. A gróf a folytatásban ükapjára, Wesselényire, majd a kor kiválóságaira emlékezett, mondván, hogy a nézeteltérések ellenére is képesek voltak az országot kimozdítani akkori tehetetlenségéből. Ennek látjuk jeleit itt, ma Balatonfüreden – tette hozzá.

Bethlen gróf – nemhiába a jó nevelés! – valamennyi szervező hölgynek egy-egy vörös rózsával kedveskedett.

A beszédet követően egymást követték a látványosnál látványosabb programok a színpadon, a Jókai Múzeumban és másutt. A Blaha és Kisfaludy utcában felállított sátrak pedig bőségesen kínálták azt a portékát, amit talán egykori elődeink is megvásárolhattak.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.