Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Kiváló minősítést kapott a Légtérellenőrző Ezred / NATO ellenőrzés a veszprémi katonai alakulatnál

2008. szeptember 29. 0:18
Egy héten át ellenőrizte a NATO a Veszprémi Légtérellenőrző Ezred felkészültségét, hadműveleti feladat végrehajtó, logisztikai és védelmi képességeit. Az észak-atlanti katonai szövetség 12 államából összesen 90 ellenőr érkezett Veszprémbe. Katonáinknak elméleti és gyakorlati vizsgát kellett tenniük, valamint éleslövészeten is értékelést kaptak. Az alakulat végül megkapta a "feladatképes" minősítést – tájékoztatott Szűcs Pál, az ezred parancsnoka. A vizsgafeladatok egy részét jól, a légtér-ellenőrzési speciális feladatokat kiválóan teljesítették a veszprémi katonák.

Szűcs Pál ezredes

Az 1. Légi Irányító Központ – illetve ezen belül a CRC (Control and Reporting Centre) – közvetlen NATO, egészen pontosan a CAOC 5 alárendeltségében végzi napi tevékenységét, így külön hangsúlyt kap minden ellenőrzés során. Feladata folyamatos: a légvédelemhez kialakított radarrendszer fenntartása és 24 órás működtetése. A NATO integrált légvédelmi rendszer elemeként, NATO hadműveleti alárendeltségben ellenőriznie kell a hozzá tartózó légtérben folyó repüléseket, azonosított valós légi-helyzetképeket kell továbbítania az észak-atlanti szövetség felé.

Légi-helyzetkép

Bencsik Péter alezredes, a NATO ellenőri csoport magyar tagjának beszámolója szerint a veszprémi ezred a 2005-ös ellenőrzése óta sokat fejlődött, s egyértelműen képes a legbonyolultabb légiirányító- és ellenőrző feladatok teljesítésére is. Összességében véve a  NATO négyfokozatú skáláján a második legjobb minősítést kapta az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, melyről szólva Bencsik alezredes elmondta, hogy bár az ellenőrző csoportban hat éve vesz részt, minden tekintetben kiválóan feladatképesre minősített katonai egységgel még nem találkozott.

Egyedül a technikai felszerelésekkel kapcsolatban akadtak kifogások, különösen a rádiós és információs rendszereket kell erőteljesen fejleszteniük. A feladatképes minősítés három évre szól, utána újabb NATO-vizsgálatot tartanak Veszprémben. Ezen ellenőrzések tétje magas, hisz amely NATO-nak felajánlott egység nem kap „feladatképes” minősítést, vagy csak részben feladatképes, azt NATO-műveletekben nem alkalmazzák.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.