Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Döntsön a polgármester: azonosul-e a kistérségi társulási ülésen elhangzottakkal / – jogszerű a hangfelvétel kiadása –

2008. szeptember 29. 13:26
„Kistérségre kényszerített döntések - Fidesz módra” címmel tartott sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője, Hartmann Ferenc, illetve az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, Mazák György.

A téma a veszprémi kistérségi társulás pénzügyi bizottságának áprilisi ülésének hangfelvételén elhangzott információk ismertetése volt.  

Manapság nagy divatja van a lehallgatásoknak – mondta Hartmann Ferenc –, de mi nem éltünk ilyennel, ugyanis a bizottsági ülés nyílt volt, a résztvevők tisztában voltak azzal, hogy a jegyzőkönyv mellett hangfelvétel is készül. Ezt kértük ki hivatalosan is a közgyűlésen, s ezzel szeretnénk a nyilvánosságot is megismertetni. Ettől azt reméljük, hogy olyan intézkedések születnek ezután, amelyek segítenek a közélet tisztaságát helyreállítani.  


A konkrétumokat Mazák György megerősítette, hogy a felvételen szereplőknek tudomása volt a hangfelvétel készítéséről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvétel végén valaki ezt mondja: kapcsold ki a magnót. Ez is bizonyítja, hogy nem titkos felvétel készült.

A zárszámadási napirendet követően az egyéb, aktuális témák következtek, s ezeket találták aggályosnak a frakció részéről. Ezt meghallgatva – folytatta Mazák György – „döbbenetes kép tárult elénk Czaun János alpolgármester kistérségi tevékenységével kapcsolatban”. Példaként említette az egyik fideszes országgyűlési képviselő jogi tanácsadó cégének helyére egy másik önkormányzati képviselő cégének „áterőltetését”.

A hangfelvétel a politikai zsákmányszerzés ügyeivel is foglalkozik egészen addig, hogy kinek, s hogyan kell munkahelyet kreálni – tette hozzá Mazák György –, de az a meglepőbb, hogyan próbálja meg elszigetelni Pál Bélát és Katanics Sándort.

A hangfelvétel alapján megállapítható, hogy mély bizalmi válság alakult ki a kistérség vezetésében. Ezt a helyzetet úgy igyekeztek orvosolni, hogy Debreczenyi János polgármester maga vette kézbe a kistérség dolgait. Információink szerint a polgármester is ismeri a hanganyagot.

Azért is fájdalmas számunkra ez a dolog – folytatta Mazák György –, mert amikor a kistérségi társulások megalakultak, akkor egy szintén erős bizalmi válságnak lehettünk tanúi. Akkor ugyanis úgy tekintettek többen is Veszprémre, mint aki elrabolja a többiek elől a lehetőséget. Innen kellett eljutni oda, hogy egy egyenrangú mozgalom tudjon kialakulni a társulásban. Ezt eljátszani – magyarázta – nem jó dolog.

A jegyzőtől ­­– vette át a szót ismét Hartmann Ferenc – és a közbeszerzési bizottság elnökétől elvárjuk, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, és kérjük őket, hogy ezekről a nyilvánosságot is értesítsék.

Mindezt arra alapozzák a frakcióvezető szerint, hogy pályázat keretében választották volna ki a kistérség jogi szakértőjét, ám egy önkényes döntés alapján ez nem így történt.

Újságírói kérdésre ­­– közgyűlés elé kívánják-e vinni az ügyet, miért szeptember végén foglalkoznak egy áprilisi üggyel – Hartmann Ferenc azt mondta, hogy nem kívánják közgyűlés elé vinni, mert azt ügyben a polgármester a kompetens. Az pedig, hogy miért ilyen későn reagálnak, gyakorlatilag a véletlen műve: egyébirányú munkájuk során most került a kezükbe a felvétel.   

A hangfelvétel másolatát a média képviselőinek a sajtótájékoztatón átadták. Ezen többek közt a már említett jogi képviselet pályázatával, a társulási tanács létének megkérdőjelezésével stb. kapcsolatos felszólalások, megjegyzések hallhatók.

 
Zatkalik András
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.