Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Öreg autó nem vén autó / – derekasan helytállt a Trabi a veteránautók versenyén! –

2008. szeptember 30. 17:25
Különösebb probléma nélkül érkezett célba az Audi Hungaria Classic 2008 népes mezőnye! A 76 autó a verseny két napja alatt közel hatszáz kilométert futott le a Balaton-felvidéken és a Dunántúl nyugati részén.

A pilóták és navigátoraik – elsősorban a kissé hűvösre fordult idő miatt – a siker élményének boldog tudatában hajtottak be a veszprémi Óváros téri célba. Egyikük alól sem hiányzott derék társa, a négykerekű. Fénykorukban négylábú térsaik dupla adag zabot kaptak, s csak remélni tudom, hogy a hálás paskolgatás ezúttal sem maradt el a „gazdik”részéről. A Vehír oldalain már számot adtunk arról hogy ez a verseny nem a sebességről szólt, hanem az ügyességről és a pontosságról (akkor megkockáztattam egy könnyelmű kijelentést is a Trabant javára. Hm. Úgy tűnik, bejött...).


 

Arról is beszámoltunk már, hogy pénteken Veszprémből indultak a triók (sofőr, navigátor és autó), s a látványnak sem akármilyen mezőny a nap folyamán eljutott Sümegre, Tapolcára, Ajkára, s végül a start városában, Veszprémben fejezte be az első napi versenyt egy kissé fázós éjszakai feladat teljesítésével.

Szombaton Pápa és Győr volt az úti cél, hazafelé menet a Rábaringen futottak pár kört, aztán Eplény érintésével immáron másodszor is a megyeszékhely volt a cél. Útközben számos időmérő szakasz követte egymást, ezek a századmásodpercre előírt, fotocellák között leküzdött etapok döntötték el a helyezéseket. A cél az volt, hogy a versenyzők a lehető legkisebb hibaponttal, azaz a legkisebb eltéréssel teljesítsék az előírt szintidőt. Jeleztük, hogy nem használhatnak elektronikus időmérőt, navigációs berendezést a versenyzők.

Bár külföldi párosok is indultak (összesen tizenketten), ám a szerencse (de főképp a tudás) a hazaiak mellé szegődött.

Az Audi Hungaria Classic győztesei:

  1. Erdélyi Zoltán – Erdélyi Zoltánné Csilla (Jaguar 420 Sovereign, 1968)
  2. Gábeli Tibor – Víg Zoltán (Volkswagen 1302 LS Cabrio, 1972)
  3. Ilkovics Ádám – Kemenes Csilla (Alfa Romeo Giulia Sprint 1600 GTA, 1971)

 

Az esemény az Oldtimer Szuperkupa utolsó futama volt, amely a legnagyobb ilyen jellegű rendezvénysorozat hazánkban, sőt az egész közép-kelet-európai térségben. Az Audi Hungaria Classic 2008. mostani versenyét a tavalyi Szuperkupa első helyezettjei nyerték, vagyis címvédőkről van szó, legyőzésükkel azonban újra meg lehet próbálkozni – a következő évben.

Az oldtimerek mellett ún. youngtimerek is indultak (ezek 1976. december 31-e után készültek. Őket külön értékelték, hiszen más képességekkel bírtak:

Az Audi Hungaria Classic 2008. youngtimer kategória nyertesei:

 

  1. Szerencsés Árpád – Virág Ádám (Volvo 780, 1989)
  2. Kátai Tamás – Poós Béla (Lancia Delta HF Integrale, 1992)
  3. Farkas Csaba – Orosz Tamás (Trabant RS 601, 1980)

Előzetesünkben megírtuk, hogy egy 1923-as kiadású (bőrkuplungos!) Salmson is elindult versenyen kívül. A közönség kedvencének számító autó végigfutotta a számára azért nem kis távot.


Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.