Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Biztonságosan közlekedni egy életúton: egyedülálló program Európában / A gyerekeken keresztül nevelnék a felnőtteket is

2008. szeptember 30. 19:28
Néhány napon keresztül elméletben és gyakorlatban is tapasztalhatják az érdeklődők, milyen veszélyeket rejt a közlekedés. Az Autóklub és a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági rendezvényét kedden nyitották meg a TESCO áruház parkolójában. Az első napon iskolaigazgatók vitték el a tanulókat, hogy egy elméleti oktatáson túl kipróbálhassák a teszt pályát és egyes szimulációs eszközöket. Az program célja, hogy biztonságos közlekedési kultúrára egész kiskorban elkezdjék a nevelést, a gyerekek pedig szüleiknek is továbbadják a látottakat, hallottakat, s akár ők is figyelmeztessék a felnőtteket, ha azok nem a szabályoknak megfelelően közlekednek.

Sokaknak túl vastag a cipőtalpa – mondta a megnyitón Debreczenyi János polgármester, aki így nevezi a gyorshajtókat. A város első embere már csak azért is vállalta a szereplést a rendezvényen, hogy ezen fórumon is kihangsúlyozza, próbáljuk úgy élni, hogy ne veszélyeztessük se magunkat, se másokat.

Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak az úton. Ezekre segít felkészülni az a vezetéstechnikai tanpálya, melyet a Magyar Autóklub hozott el Veszprémbe. A három éve indult kezdeményezésnek jó visszhangja van, több város is szívesen helyt adna a road shownak, sőt külföldön is érdeklődnek iránta. Minden évben több mint 20 várost keresnek fel a szervezők és egy helyszínen 6-8 ezer gyereket és 17- 25 ezer embert oktatnak a biztonságos közlekedésre. A gyerekek fogékonyak az új ismeretekre, és ez a fő cél: hogy minél korábban elsajátíthassák a biztonságos közlekedés alapvető szabályait.

A gyakorlati oktatásnak több érdekes eleme is van. Az autósok tesztautóval próbálhatják ki, hogyan reagál a kocsi tükörjégen, a biciklisek felmérhetik, mennyire tudják biztonságosan kezelni a kerékpárt, de a gyalogosok számára is készültek feladatokkal. Egy szimulátort is kihelyeztek, melyben a biztonsági öv szerepét mutatják be az autó borulásakor.

A legnagyobb problémát az utakon ma a gyorshajtás az ittas vezetés jelenti, valamint az, hogy nem tudunk vezetni – mondta Mészáros Ferenc, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági igazgatója. Abban bíznak, hogy ha elég fiatal korban elkezdik a gyerekek nevelését, tanítását a biztonságos közlekedésre, ezekből a gyerekekből a közlekedési szabályokat tisztelő és betartó felnőttek lesznek majd.

Volf Péter őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője a Vehírnek elmondta, hogy Veszprémben nem rosszabb, de nem is jobb a közlekedési kultúra, mint más hasonló kaliberű városokban. Hozzátette, hogy a veszprémi kapitányságon komoly hangsúlyt fektetnek a balesetek megelőzésére, ezért rendszeresek az oktatások, és minden olyan programon, rendezvényen részt vesznek, ahol lehetőségük nyílik megtanítani mindazt, amit a jogosítványukat sok évvel ezelőtt szerzett autósok már elfelejtettek. A fiatalok oktatását is fontosnak tartják, ezért már óvodákban is tartanak előadásokat. Volf Péter elmondta, alapvető probléma az is, hogy a KRESZ, illetve a vezetés oktatása során ma már csak a szükséges minimumot tanítják, ami kevés az igazán biztonságos közlekedéshez. Ha felismerjük a hiányosságainkat, már eredmény – jegyezte meg a közlekedési osztályvezető.

A Veszprémi Rendőrkapitányság ezen a hétvégén a motorosokra koncentrál, ők tesztelhetik tudásukat két napon keresztül a szentkirályszabadjai reptérnél.

Füssy Angéla
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.