Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

125 éves a Táncsics

2008. szeptember 30. 20:07
A Táncsics Mihály szakközépiskola fennállásának 125 évének alkalmából rendezett gálaesten a város polgármestere köszöntötte az iskola oktatóit és diákjait. A Veszprém Városért-érdemérmet a közelmúltban elhunyt férje nevében Varga Lajosné, a Pedagógus Szolgálatért-emlékérmet pedig Váncsa Endréné vehette át.
125 év sok és kevés - mondta a polgármester, Debreczenyi János - Emberöltőnek sok, a történelemben kevés, földtörténetileg pedig elenyésző időszak. Veszprémben 125 évvel ezelőtt nem volt vezetékes víz és villany; nem állt még a Petőfi Színház, sem a megyeháza, és az Óvári Ferenc utca sem létezett. Most sok mindenünk van, amit észre sem veszünk, amíg nincs gond. Ez alatt a 125-130 év alatt épült fel szinte minden, amit a fejlett polgári Magyarország jellegzetes épületeiként ismerünk most. Ennyi évvel ezelőtt városunkban már 34 szakmában tanították a mesterséget iparos tanulóknak és inasoknak, akik aztán tudásukat átörökítették. Ismeretlenül is köszönjük meg nekik múltunkat!


Debreczenyi János

Ma az iskolában alig több, mint két tucat szakmában folyik az oktatás. Manapság gyakran halljuk, hogy tudásalapú gazdaságra van szükségünk - folytatta - A tudásnak és gazdaságnak ilyen kapcsolata nem csak az egyetemeken jön létre, hanem a szakmai nevelésben is. Szükség van olyan emberekre, akik szakmájukat jól művelik, és emellett nem tartják feleslegesnek a szakmájukhoz szorosan nem kapcsolódó, de ugyanúgy értékes műveltésget sem. Kívánom minden diáknak és oktatónak, hogy találja meg az örömet, a tanulás szeretetét, hiszen nem a jövőnkről, hanem annak alapjáról, jelenünkről van szó.
Ezután Debreczenyi János az Oktatási és Kulturális Minisztérium emlékplakettjét és jubileumi zászlaját adta át Körmendi István igazgatónak.

A Veszprém Városért-érdemérmet a tragikus hirtelenséggel elhunyt Varga Lajos özvegye vette át. A tanár úr 1988 óta tanított az iskolában villamos ipari tárgyakat, diákjai rendre magas eredményeket értek el szakmai versenyeken.
Körmendi István a Pedagógus Szolgálatért-emlékérmet 1975 óta az iskolában tanító és idény nyugdíjba vonult Váncsa Endrénének adta át.


Varga Lajosné


Körmendi István és Váncsa Endréné

125 éve kezdődött el a tanítás Veszprém első ipari szakiskolájában - folytatta ünnepi beszédjében az igazgató -, 1955-ben vette fel Táncsics nevét és 1968-ban került jelenlegi helyére az intézmény.
Az iskola történelmi múltjának ismertetése után Körmendi István elmondta: az iskola mind infrastruktúrájában, mind oktatási eszközeit tekintve folyamatos fejlődésben, gyarapodásban van. Részt vesznek a szakképzés reformálásának fejlesztésében, az ilyen irányú programokban. Diákjaik megfelelő nyelvi felkészültséggel, toleranciával és ismeretekkel kerülnek ki az intézményből, az utóbbi években több európai országban jártak tanulmányúton.


Körmendi István


Nem könnyű megtartani hagyományainkat amellett, hogy a kor színvonalának is megfeleljünk - folytatta -  Az oktatás szolgálat. Ezt nem feledve köszönöm oktatóinknak az eddigi munkát és kívánom diákjainknak, hogy érjék el sikereiket az életben.
vehir.hu
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.