Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Még szigorúbbak lesznek az előírások az uniós pénzek felhasználásánál / – diákok közt járt az EU biztosa –

2008. október 1. 9:10 // Forrás: Kálóczi Beáta sajtóreferens
Magyarországi látogatása során Veszprém megyében tett látogatást kedden, Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért, valamint az ahhoz kapcsolódó és gazdasági kérdésekért felelős tagja.

Leonard Orban kedden reggel Hiller István oktatási miniszterrel találkozott, majd délben a balatonalmádi magyar-angol kéttannyelvű gimnáziummal és az ott folyó idegennyelvi képzéssel ismerkedett meg. Ezt követően a Ramada Hotelben munkaebédre várta a rangos vendéget dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Horváth András, a Közép-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke valamint Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság vezetője.


Az EU többnyelvűségért felelős biztosa elsőként a balatoni turizmusról érdeklődött. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke arról tájékoztatta, Leonard Orbant, az 1,3 millió vendég 4,1 millió vendégéjszakát töltött eddig idén a Balatonnál, a legtöbb külföldi Németországból, Lengyelországból valamint Belgiumból érkezett a tó mellé. Az egyébként román származású biztos arról is tájékoztatást kapott, hogy Romániából érkező turisták száma 2 éve emelkedő tendenciát mutat, a Balatont egyre több, ráadásul jól fizető román vendég keresi fel.

Leonard Orban ezt követően az EU-s pénzek felhasználása iránt érdeklődött.

Kérdésére válaszolva a KDRFT elnöke elmondta, a három fejlesztési régió, amely a tavat körülfogja, jelentős összegeket fordít annak fejlesztésére az operatív programok keretében. Pál Béla kiemelte, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács majd’ 2 milliárd forintos kerettel hirdetett pályázatot a balatoni turisztikai vonzerők fejlesztésére, de uniós támogatással valósul meg a tihanyi apátság, valamint a balatonfüredi reformkori városrész felújítása.

Az EU biztosa a témához kapcsolódóan elmondta: tény, hogy az EU-s pénzek lehívásának most is szigorú feltételei vannak, könnyebb azonban nem is lesz. Leonard Orban szerint az adminisztráció még szigorúbb, az előírások pedig még nehezebbek lesznek, mint eddig. A pénzek felhasználásának ellenőrzésére már csak azért is fordítanak kiemelt figyelmet, mert az EU tagországok állampolgárainak pénzéről van szó – tette hozzá a biztos.

Horváth András, a Közép-Dunántúli RIB elnöke a hazai turisztikai kínálat sokszínűségére, főként a gyógy- és wellnessturizmusra valamint ezen a területen az utóbbi években megvalósult beruházásokra, fejlesztésekre hívta fel a vendég figyelmét.

A munkaebéden szóba kerül még az euró bevezetésének kérdése, az unió országait is sújtó gazdasági és pénzügyi válság, az EU energiacsomagjáról, de a biztos arról is tájékoztatást kapott, az itt élőknek milyen lehetőségeik vannak az idegennyelvi képzések vonatkozásában.

A találkozó végén Leonard Orban támogatásáról biztosította vendéglátóit a Balaton térségének további fejlesztése során, majd elmondta: a biztosoknak minden EU- döntésben van szavuk és beleszólásuk, legfeljebb a többieket kell meggyőzni és maguk mögé állítani egy-egy kérdésben.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.