Ez derül ki a kormány honlapján közzétett rendelettervezetből. Az Országgyűlés június 18-án fogadta el az egészségügyi salátatörvényt, amelyben rögzítették az egészségügyi szolgáltatás megfelelő minőségének alapvető feltételeit, s egyúttal előírták, hogy az egészségügyi rendszer teljesítményét értékelik a jövőben. A most nyilvánosságra hozott rendelettervezet szerint – amelyet jövő szerdáig lehet véleményezni – az egészségügyi ellátásokkal összefüggésben a szakmai tevékenység minőségértékelését, a minőségfejlesztési feladatok koordinálását, szakmai irányítását, dokumentálását, a betegbiztonság szempontjainak érvényesítését a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) látja el. A GYEMSZI ezen feladatai ellátása érdekében működteti a minőségügyi szakfőorvosi és szakterületi vezetői hálózatot.
Ez a hálózat állandó és eseti minőségügyi szakfőorvosokból, illetve nem orvosi területen minőségügyi szakterületi vezető képviselőkből áll. A tervezet értelmében szakterületenként kineveznek minőségügyi vezető szakgyógyszerészt, szakpszichológust, dietetikust, ápolót, védőnőt, kórház-higiénikust, gyógytornászt. Továbbá az egészségügyi szakmai kollégium működéséről szóló rendeletben felsorolt tagozatonként – az egészségügyi informatika, a menedzsment és egészség-gazdaságtan, a megelőző orvostan és népegészségügy, valamint az ipari gyógyszerészet szakterületek kivételével – egy állandó minőségügyi szakfőorvost, illetve szakterületi vezetőt kell megbízni.
A minőségügyi szakfőorvos fő feladatai itt olvashatók.