Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Százan is TOP-on vannak / – a régió megyéi jobb helyzetben vannak –

2008. október 2. 18:34
A tavalyihoz hasonlóan most is elkészült a Veszprém megye gazdaságát reprezentáló kiadvány, a TOP 100, melyet a megyeházán csütörtökön mutattak be. Az elsősorban gazdasági-pénzügyi szakemberek részére készült anyag hű tükre a Veszprém megyében működő vállalkozásoknak.

Hogy áll a megye napjainkban? – kérdezte bevezetőjében a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Markovszky György. Az eredmények tükrében nem rosszul, ám azt is látni kell – tette hozzá –, hogy a régió másik két megyéje, Fejér és Komárom–Esztergom nagyságrendekkel jobb mutatókkal bír. Emögött többek közt ott van a megye öröklött „rákfenéje”, a közúthálózat. A 8-as főút korszerűsítése, az M8-as autópálya még odébb van, s a Székesfehérvár–Veszprém tengely „innenső” pontja egy ideig még hátrányban lesz. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a hatékonyság terén Veszprém megye nem szégyenkezhet.


Elemzésében Markovszky György rámutatott: örvendetes a kisebb települések fejlődése, hiszen a TOP 100 első dekádjában nemcsak a megyeszékhely, de Ajka, Pétfürdő, Nemesvámos vállalkozásai is fémjelzik, hogy kellő szakmai háttérrel, tudással sok minden megvalósítható.

A folytatásban a foglalkoztatás, az adózás előtti eredmények, a beruházások számait ismertette az elnök.    

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Pál Béla azzal méltatta a kiadványt, hogy az hű pillanatképet ad a megye állapotáról. Némi iróniával figyelmeztette hallgatóságát arra, hogy kényszerítsék rá a gazdaság képviselői a politikát arra, hogy a legfontosabb kérdésekben kössenek egyezséget. Példaként hozta fel a KDRFT-t, mely döntéseinek többségét politikamentesen tudta meghozni.


Pál Béla arról is szólt, hogy három területen azért látványos a régió előbbre lépése. Ez pedig a gépipar, a turizmus, illetve az oktatás-tudomány. Ez utóbbi kiemelkedő példájaként említette a Pannon Egyetemet. A 8-as út problematikájára reagálva elmondta, hogy annak burkolat-megerősítése, helyenként kétszintűvé tétele kedvezőbb feltételeket fog teremteni a vállalkozásoknak. Ha pedig a forgalomszámlálási adatok kedvezőek lesznek, akkor megindulhat az M8-as építése.

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közép-dunántúli regionális igazgatója, Bocskay Vince elmondta, hogy az APEH törekszik ügyfélszolgálatának bővítésére a megyeszékhelyen, továbbá, hogy tájékoztató rendszerét a személyes és írásos eszközökön túl telefonon is fejleszteni kívánja.

A megyei napilap főszerkesztője, Barták Péter azt emelte ki, hogy a tavalyinál lényegesen több adattal állnak mindazok rendelkezésére, akik a TOP 100-at lapozgatják.

Befejezésül a megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő gratulált a kiadványhoz (melyet a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága, valamint a megyei napilap, a Napló munkatársai állították össze), és sürgette a további összefogást az M8-as autópálya építése kapcsán, hiszen ez utóbbi fejlesztés a gazdaság legfontosabb alapköve lehet a következő időszakban.

A nettó árbevétel alapján Veszprém megye első öt legeredményesebb cége: Continental Magyarország Kft., MAL Zrt., a Nitrogénművek Zrt., a Le Beliér Magyarország Formaöntöde Zrt., MTD Hungária Kft.

 

 

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.