Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Hajózni márpedig muszáj / – sikeres volt a Balatoni Hajózási Zrt. szezonja –

2008. október 3. 15:25
Navigare necesse est – vagyis hajózni márpedig kell. Ez bizonyosodott be a BAHART 2008-as szezonjában is. A hajók, kompok jártak, a kikötők fogadták az utazókat, s – folytatódván a tavalyi tendencia – az utazni óhajtók jöttek is szép számmal a Balatonra. A szezon értékelését pénteken hallhatták a sajtó munkatársai és a partnerszervezetek képviselői dr. Horváth Gyulától, a BAHART vezérigazgatójától.

Bár a vendégek zöme kissé keserű szájízzel szállt fel a Szent Miklós hajó fedélzetére (az indulást megelőzően fejeződött be a BFT rendkívüli ülése, melyen dr. Szabó Pál miniszter kedvezőtlen válaszai miatt felhőssé vált az október eleji ég), a keszthelyi Festetics zeneiskola tanárainak zenekara, majd a múlt század elejét idéző verklimuzsika feledtetni tudták a korábban történteket (támogatásoktól eshetnek el jelentős balatoni tervek, pl. második kompjárat, 65-ös út fejlesztése stb.).

A BAHART évek óta Széchenyi születésnapjához (1791. szeptember 21.) köti szezonértékelőjét – mondta bevezetőjében dr. Horváth Gyula –, s igyekszik a névhez méltóan tenni dolgát.

A Balaton immáron teljes egészében önkormányzati kézben lévő legnagyobb vállalkozása idén is sikeres volt. A szezon kiszolgálásához 24 személyhajó, 4 komp, egy gyorshajó, egy huszonöt fős vitorlás állt rendelkezésre, illetve a személyzet a 22 kikötőben.

A menetrendszerinti személyhajózás március 22-én indult meglehetősen extrém körülmények közepette. Az első hajót ugyanis szakadó hóesésben indították útjára, s az időjárás többször is megtréfálta a hajósokat és utazókat egyaránt.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy már csak két napig, október 5-ig járnak a menetrend szerinti járatok, de a Siófok-Füred-Tihany és a Fonyód-Badacsony közti járatok a hónap végéig a turisták rendelkezésére állnak (hasonlóképp lesz a 23-26-a közötti négy napban is). Az egyik utolsó balatoni nagyrendezvényre, a tihanyi gardafesztiválra is indul még nézőhajó.

Nagyon népszerűek voltak a rendezvényhajók (gyermekeknek, vállalkozásoknak stb.).

A számok nyelvén: augusztus 31-ig a személyhajókon 725 ezren utaztak, mintegy 3,4%-kal többen, mint 2007-ben.

Horváth Gyula kiemelte a kerékpáros forgalmat. A kétkerekűek turizmusa folyamatosan növekedett mind a hajókon, mind a kompokon. Hasonlóan jó tendenciát tapasztaltak az üdülési csekk felhasználása terén.

A kompjáratokon 244 ezer járművet szállítottak, s a forgalomban némi csökkenést regisztráltak.

Jelentős fejlődésen ment át a vitorláskikötők tekintetében. A társaság tíz nagy és tizenegy kisebb kikötőt üzemeltet. Ezeket folyamatosan korszerűsítik. Kihasználtságuk 92-93%-os volt. Emellett számos versenyt (amatőröknek is!) bonyolítottak le.

A BAHART szálláshelyeket (kemping és szálloda) működtet, s ezek vendégéjszakái is meghaladták a 2007. évit.

A vezérigazgató összességében kedvezőnek minősítette a 2008. évi szezont, s azt is elmondta, hogy az év hátralévő részétől további eredményeket remél.  

A 2009-es tervek között szerepel kikötők fejlesztése (Siófok, Fenyves), a hajópark további korszerűsítése.

 

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.