Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Újabb fejlesztés a kórházban / Egy helyen a nőgyógyászati ellátás

2008. október 3. 16:12
A rendelőintézetből a megyei kórház épületébe került a nőgyógyászati szakrendelés, a család- és nővédelmi tanácsadó és a terhestanácsadás. A szülészeti osztály átalakításával annak közvetlen közelében alakították ki a várót, a rendelőket, a vérvételre, labor- és ultrahangvizsgálatra alkalmas helyiségeket.
A szülészeti osztályon 20 ággyal kevesebbel gazdálkodhatunk, mint korábban - mondja dr. Csergőffy Gyula főorvos - Részben ezek helyére került át a szülészet, amelynek aztán a helyére a rendelőintézetbeli osztályok kerültek.
Ennek köszönhetően most egy helyen van a nőgyógyászathoz köthető összes ellátás. Az anyák is közelebb lehetnek a kicsikhez, továbbá a kórház munkatársainak is kisebb távolságokat kell megtenni házon belül a munka során, így több idő jut a valódi munkára. Egyre népszerűbb a rooming-in, amelynek során a kismama a szakdolgozó folyamatos segítsége mellett tanulhatja meg az első napokban a baba és önmaga megfelelő ellátását. Megtanulja mire figyeljen a kicsivel kapcsolatban, és például azt is, hogyan ápolja a melleit megfelelően.
A fejlesztés 27.3 millió forintból valósult meg, amelyhez 19.5 milliót a megyei önkormányzattól kapott az intézmény, a többit pedig költségvetéséből gazdálkodta ki.


dr. Csergőffy Gyula és dr. Rácz Jenő

Az utóbbi időben az országos stagnálás ellenére egy harmadával nőtt a veszprémi kórházban levezetett szülések száma. Ez egyrészt az ellátási körzet növekedésének, továbbá a körzeten kívülről érkezőknek köszönhető. Idén már augusztusban elérték azt a születésszámot, amit 2006-ban decemberben.
Szerencsére a jó hírek is gyorsan terjednek - mondja dr. Rácz Jenő főigazgató -, és az emberek vonzódnak azokhoz a területekhez, amelyek jó szolgáltatásokat és biztonságot jelentenek. Ez érthető is, hiszen az egészségükről van szó.


Alternatív szülésre egyelőre még nincsen lehetőség, de a következő fejlesztések tervei között ilyen lehetőségek kialakítása is szerepel. Szeretnénk, ha az otthonszülés helyett az otthonos szülészszobát választanák a kismamák - teszi hozzá Csergőffy Gyula.
Örömmel tölt el, hogy az utóbbi időben kéthetente számolhatunk be nagyobb fejlesztésekről - folytatja Rácz Jenő -, de emellett természetesen kisebb átalakulások is történnek. Egy-egy festés-mázolás, korlát lefestése emeli a komfortérzetet, és a gép-műszerfejlesztés is folyamatos. Az országszerte egyre nagyobb adósságokat felhalmozó egészségügyi intézményekkel szemben a mienk stabilan működik, ami a fenntartók és munkatársak közös érdeme. Várhatóan jutunk még pénzhez, a megye maradványpénzeit az egészségügyre fordítja, amelyből 80 millió forintot működési költségekre és néhány fontos, kisebb beszerzésre költhetünk.


Társadalmunk egészségi állapotáról megtudtuk, hogy a férfiakra és nőkre egyaránt jellemző az általános egészségi állapot romlása. A kismamák esetében egyre alacsonyabb a fájdalomtolerancia, és a türelmetlenség is: sokan nem szeretnék viselni a szüléssel járó kényelmetlenséget, és minél hamarabb meg szeretnék szülni a kicsit.
A szülész szakmában egyre általánosabb a hiány világszinten is. A kórházakkal szemben indított jogi ügyek körülbelül fele a szülészetet érinti. Szinte fél lábbal a börtönben végezzük a munkánkat - mondja Csergőffy -, és egyes esetekben a munkaidő két harmadát is az adminisztráció teszi ki, emiatt nem jut idő az emberi kapcsolattartásra. Míg a munkám kezdeti éveiben elég volt egy négy oldalas nyomtatvány kitöltése, ma már több centiméteres papírkupac adminisztrálása kísér egy szülést - teszi hozzá.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.