Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Aszály Veszprém megyében

2012. augusztus 31. 14:40

VESZPRÉM MEGYEI
KORMÁNYHIVATAL

FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁGA

Aszály Veszprém megyében

Az idei esztendő fekete betűkkel íródik a gazdálkodók kalendáriumába. Tavasszal a fagy, majd a jégverés, nyáron az aszály tizedelte meg a növénytermesztés várható eredményét.

Az új kockázatkezelési törvény enyhíti a veszteségeket, a mezőgazdasági termeléssel járó kockázatot megosztja a gazdálkodók közössége, a biztosítók és az állam között, a partnerség azonban nem automatikus. A Vidékfejlesztési Miniszter a tegnapi napon – aug.29-én – országos aszályhelyzetet hirdetett, azaz megnyílt a lehetőség a szárazság miatt keletkezett veszteségek enyhítésére is.

A Veszprém megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága és a kerületi falugazdászok folyamatosan tájékoztatják és segítik a kárenyhítő eljárásban résztvevő termelőket, az igénylés folyamatához nyomtatványt biztosítanak. A kárenyhítési eljárás alapvető célja és rendeltetése, hogy a bekövetkezett mezőgazdasági káresemény miatt elszenvedett hozamérték csökkenés után a termelő kárenyhítési juttatáshoz jusson.

Ehhez a termelőnek az aszálykárát a 21/2012. (III.9.) VM rendelet 1. sz. mellékletének kitöltésével be kell jelentenie a gazdaság területe szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához, amit helyszíni szemlézést követően vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait felhasználva a hivatal igazol. Minél előbb érdemes jelezni a kár bekövetkeztét, mert a betakarítást követően már nincs
lehetőség a kár mértékének megállapítására, a károsodott kultúrát a szemléig meg kell tartani. Augusztus végéig csaknem 200 kárbejelentést kezeltek a szakemberek megyénkben. Főként a siló- és a szemes kukorica veszteségek nagyok, de sümegi, tapolcai, devecseri térségekben a napraforgó is siralmas látvány. Megyei átlagban csupán 4 t kukorica, és alig 2 t napraforgótermés várható hektáronként.

Szintén két fontos dátum szeptember 15-e, ami a gazdálkodók részéről megfizetendő kárenyhítési hozzájárulás beérkezési határideje és november 30-a, ameddig a kifizetési igényt kell eljuttatnia a földművelésügyi igazgatóságokhoz fenti rendelet további mellékletei kitöltésével.

A több mint 8 milliárd forintos országos kárenyhítési alapból a gazdaságok hozamérték veszteségének 30 %-a feletti részt pótolhatja részben a 2013. év elején kifizethető kárenyhítő juttatás. Addig is nagy pénzügyi segítséget jelent a közvetlen termelési támogatások kifizetésének előrehozása, mint azt a korábbi években is kezdeményezte a vidékfejlesztési tárca. Október második felétől várhatják a SAPS mintegy felét azok a termelők, akik nem érintettek a túligénylésben illetve a túligénylésük feloldódik.
Állattartókon is segít előrehozott kifizetésekkel a kormányzat.

A Veszprém megyei Kormányhivatal minden érintett figyelmét felhívja, hogy további információkért keressék a Földművelésügyi Igazgatóság munkatársait Veszprémben, a Dózsa Gy. u. 33. címen (tel: 88/590-472), illetve a helyileg illetékes falugazdászokat.

Veszprém, 2012. augusztus 30.

Boros Gábor sk.
igazgató

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.