Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Rendőrök két keréken: motoros nap a szentkirályszabadjai reptéren / Az elmúlt 7 évben megduplázódott a motoros balesetek száma

2008. október 4. 23:37
Motorosoknak nyújtottak segítséget a rendőrök egész nap a szentkirályszabadjai reptéren, hogy mind elméletben, mind pedig gyakorlatban átvegyék velük azokat a praktikákat, ismereteket, mely által elkerülhetőek lennének az egyre szaporodó motoros balesetek. Az elmúlt hét évben ugyanis megduplázódott ezen balesetek száma, a motorosok pedig ritkábban élik túl az ütközést, így nekik még fokozottabban kellene odafigyelniük a szabályokra – mondta a megnyitón dr. Bolcsik Zoltán dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

A reptéren kialakított szlalom-pályán a motoros rendőrök bemutatót is tartottak. A szomszédos sátorban elméleti oktatás folyt, és szimulátoron is gyakorolhatták az érdeklődők a különböző vezetési helyzeteket. A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság motoros rendőrei BMW, Harley-Davidson, Husquarna, Suzuki és Jamaha gépekkel vonultak ki a nyíltnapra.

Megnyitóbeszédében a rendőrfőkapitány elmondta, elsősorban az a céljuk a rendezvénnyel, hogy a motorosok partnerként tekintsenek rájuk és ne ellenségként, mintha vadásznának rájuk. Az ellenőrzések során gyakran találnak problémát a vasparipáknál. A megállított motorosok két harmada követ el szabálysértést a közlekedés során.

 

A megyei főkapitányság komoly erőfeszítéseket tesz, hogy visszaszorítsa a balesetek számát, ehhez viszont a közlekedőknek is partnernek kell lenniük. Vagy ha nem, hát súlyos szankciókra számíthatnak. Veszprém megyében egyébként az országos átlaghoz képest jól alakultak a statisztikai adatok. Míg a tavalyi évben a nyár végéig harminc motoros baleset történt és ezekben ketten vesztették életüket, idén a karambolok száma 19-re csökkent.

A nyári hónapokban egyébként fokozott ellenőrzést tartottak a motoros rendőrök az utakon. Elsősorban azt ellenőrzték, hogy műszakilag rendben vannak-e a járművek, megfelelnek e az előírásoknak, betartják e a KRESZ-t és a közlekedési szabályokat, többek közt a sebességkorlátozást. Kiemelten figyeltek arra, hogy szabályosan vannak e felszerelve a járművekre a rendszámtáblák, sok motoros ugyanis különböző trükkökkel próbálja kicselezni a rendőröket és a traffipaxot.


 

 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.