Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Leállt a hőszolgáltatás Balatonfűzfő ipartelepén

2008. április 16. 23:18
A mai napon leállt a hőszolgáltatás az ipartelepi településrészben, Balatonfűzfőn. A Fűzfő Erőmű Kft, mely jelentős hátralékot halmozott fel az E.ON-nal szemben, április 4-én jelentett fizetésképtelenséget, és kérte a cég felszámolását. Bár a villanyenergiaszolgáltatást sikerült biztosítani, fűtés továbbra sincs a településrészen. Több vállalatnak emiatt le kellett állítania termelését, ma már nem tudott kinyitni az egyébként országos hírű uszoda, és az Öveges iskola fiúkollégiumában melegvíz sincs. A polgármesterasszony szerint egy olyan lavina indult el, melynek beláthatatlan következményei lehetnek Balatonfűzfő életében.
A villamosenergia ellátás szerencsére már nincs veszélyben, de hogy a hőenergiát miként fogják biztosítani, egyelőre kérdéses, - mondta a vehirnek Majorné Kiss Zsuzsa, Balatonfűzfő polgármestere. Bár folyamatos a tárgyalás a Fűzfő Erőmű Kft és az E.ON között, amely a gázt és a villamosenergiát adja az erőműnek, ezek a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Az önkormányzat helyzete tulajdonképpen korlátozott az ügyben, viszont miután ellátási kötelezettségük van a település egészére nézve, megoldást kell találniuk. Korábban létrejött egy munkacsoport az önkormányzaton belül, akik most azt vizsgálják, milyen alternatívák vannak a jövőben. Még ebben a hónapban javaslattal kell előállniuk, de ha az erőmű és az EON között nem rendeződik a viszony, egy új ellátási koncepció kialakítása fél, de akár másfél évig is eltarthat. Balatonfűzfő ipartelepén a vállalatok, cégek, intézmények mellett, mintegy 800 lakás van. A lakossági távhőenergia rendszerről való leválása viszont csak akkor lehetséges, ha azt a lakók száz százaléka támogatja. Kedden azonnali redkívüli közgyűlést hívtak össze, hogy megvitassák a történket. Jelenleg azon vannak, hogy tájékoztassák a lakosságot, illetve a fűzfői telephelyű cégeket, milyen lehetőségeik vannak, s ezek közül mi volna a legkifizetődőbb. A polgármesterasszony a termelésüket leállított cégek mellett kiemelte a fűzfői uszodát, melyet ma már nem tudtak kinyitni.



Mint mondta, magyar válogatott úszókat és vizilabdázókat is várnak az uszodába, de ha a gázszolgáltatás nem áll helyre, kérdéses lesz a további működés. Ezenkívül sem az Öveges Gimnázium és Szakképzőiskola fiúkollégiumában, sem a közintézményekben nincs fűtés, ami akkor okoz problémát, ha a napi átlaghőmérséklet három napon keresztül 15 fok alá esik. A szolgáltatónak ugyanis május 15-ig készenlétben kell állnia, és ha esik a hőmérséklet, a negyedik napon be kell indítania a fűtést. Ez jelenleg nem biztosított a településrészben. Balatonfűzfő korábban az iparáról híres település volt - mondja Majorné Kiss Zsuzsa. A rekultiváció után jelentős barnamezős területtel rendelkeznek, ami komoly lehetőségeket rejt magában. De ha a szolgáltatások közül akár csak egy is nem biztonságos, akkor nem tudnak beruházókat csábítani Fűzfőre. A település első embere szerint olyan lavina indult el, melynek beláthatatlan következményei lehetnek Balatonfűzfő életében.
Füssy Angéla
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.