Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hatalom igazi birtokosait nem ismerjük / – Balczó András politikáról, sportról a hit szellemében –

2008. április 16. 23:24
A magyar és az egyetemes sporttörténelem egyik legkimagaslóbb alakja, Balczó András az Óvári Ferenc Baráti Kör és több veszprémi civil szervezet meghívásának tett eleget március 16-i látogatásával. A hetven esztendős, 12 gyermekes sportoló a veszprémi Simonyi iskola aulájában tartott fórumot. Az előadó szuggesztív egyénisége, sugárzó hite mindenkit magával ragadott.
Balczót 1955-ben fedezték fel. Debreceni és nyíregyházi középiskolás évei alatt több sportágba is beleszeretett, miközben talán mindenkinél jobban megismerkedett a lovakkal. Igen fiatalon döntötte el, hogy világbajnok lesz, s erről a célról soha semmi nem tántoríthatta el. 1957-ben országos bajnok, az 1958-as vb-n hatodik, egy évvel később már ezüstérmes. 1960-ban Rómában már az olimpiai bajnokcsapat tagja, egyéniben negyedik. 1961-ben bronzérmes, 1962-ben negyedik lett a vb-n. 1963-ban, 1965-ben, 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egyéni világbajnok. Az 1968-as mexikói olimpián a győztes csapat tagja, egyéniben ezüstérmes. 1969 kivételével mindannyiszor a győztes magyar csapat tagja Török Ferenccel és Móna Istvánnal együtt. Az 1970 évi vb-n egyéniben ezüstöt, csapatban aranyat nyert. Az 1972-es müncheni olimpia egyéni bajnoka, csapatban második. Nyolcszor egyéniben, hatszor pedig csapatban nyert magyar bajnokságot. Pályafutásáról 1976-ban Kósa Ferenc Küldetés címmel filmet készített. 1966-ban, 1969-ben és 1970-ben is az év sportolójának választották Magyarországon. 2004-ben a Nemzet Sportolójának választották. A díjátadásra nem ment el, de a díjat elfogadta.

Veszprémi előadásán kifejtette, hogy az emberek 2006. október 23-án csalódtak a demokráciában. A politikát – fűzte hozzá magyarázatként – pénzemberek irányítják, s ha le is váltják a mostani vezetőket, a következők színrelépésével sem változik semmi. Ugyanakkor a hatalom igazi birtokosait nem ismerhetjük meg, mert azok a háttérben vannak. Az okok között az előadó a hitetlenséget jelölte meg. Ma az emberek döntő többségének nincs kapcsolata teremtőjével.

Balczó András többször is hivatkozott a Bibliára, Jézus tanításaira. Felhozta saját példáját is: bár vallásos körülmények között nevelkedett, de a fővárosba kerülve keveset foglalkozott hitével, míg édesapja halála rá nem döbbentette, mit is vétett.

Sportpályafutásának kevés eseményét említette Balczó, de azt hangsúlyozta, hogy a benne rejlő erőt, kitartást többek közt egy Prohászka Ottokár beszédnek köszönheti. Ennek kulcsgondolata pedig a következő: „Az akarás Isten ajándéka”.

A továbbiakban a politikáról esett több szó. Olyan országban élek – mondotta –, ahol a nemzetet szétdarabolják. Valahol eldöntetett, hogy ennek az országnak el kell tűnnie a világ színpadáról – utalt a nevezetes herderi jóslatra.

Sajátosan fogalmazott a sportoló a halálról: az ugyanis nem életünk vége, hanem fordulópontja. Szellemünk ugyanis örökké él, s azzal el kell számolnunk egykoron személyenként, de nemzetenként is.

Balczó András bő három évtizede tartja „Sport, politika, hit” című előadásait, melyekkel soha nem maga jelentkezik, hanem mindenhová meghívják.

A befejező részben a gyermeknevelés fontosságáról, a magyarságtudatról, az uniós csatlakozás csődjéről, a demokrácia deficitjéről beszélt az előadó. Megfogalmazása – ha egy sötét szobában olvasni akarunk, nem a könyvet, nem a szemüveget kell keresnünk, hanem a villanykapcsolót – utalt az 1945-ös „váltástól” napjainkig (!) terjedő időszakra, mely a fejekben és lelkekben felmérhetetlen kárt tett.

Befejezésül így fogalmazott Balczó András: „… a tőlem telhetőt megtenni, a többit Istenre bízni”.

Zatkalik András
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.