Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Élmény a résztvevőknek, élmény a nézőknek

2012. szeptember 23. 10:04
Minczér Albert, a VEDAC londoni olimpikonja is elindul a szeptember 29-ei I. Vehir.hu Futógálán, s mindenkit buzdít a részvételre.

– Rendkívül fontosan tartom az ilyen rendezvényeken való részvételt, s azok népszerűsítését, mivel manapság nagyon kevesen sportolnak. Úgy vélem, hogyha egy gyerek elkezd sportolni, akkor már tesz egy lépést az egészsége felé, ami felnőtt korában majd segíti. Teljesen mindegy, hogy milyen sportot választ, s lehet, hogy nem is lesz belőle élsportoló vagy olimpikon, de eljut egy olyan szintre, hogy lesz egy alapvető ingere a heti két-háromszori testmozgásra – szögezte le Minczér Albert, aki mindenkinek ajánlja a jelentkezést.


Minczér Albert

– A létnek ez egyik legfontosabb eleme az egészség. Jönnek a hűvösebb idők, amikor hajlamosak vagyunk depresszióba esni, a testmozgás azonban boldogsághormont termel. Ezért mindenkit bíztatok, hogy jöjjön ki a futógálára, amely gyönyörű környezetben remek kikapcsolódásnak ígérkezik. Higgyék el, a jó levegő, s egy kis testmozgás után jobban fog esni az ebéd vagy a vacsora – buzdított a 3000 méteres akadályfutás olimpikonja.

Az atléta számára külön pluszt ad, hogy végre szűkebb környezetében is megmutathatja tudását.

– Az utóbbi években nagyon sok utcai futóversenyen részt vettem, Veszprémben azonban sajnos nem tudtam elindulni, a futógála így most külön pluszt ad nekem. A helyiek pedig megismerhetnek bennünket, olimpikonokat és a VEDAC többi sportolóját is. Úgy érzem, hogy városunkban az atlétika egy picit el van nyomva a kézilabda mellett. Nem irigykedünk rájuk, mert természetes, hogy az ő meccsikre mennek ki több ezren, mi pedig nem vagyunk annyira népszerűek. Azt azonban látni kell, hogy nálunk milyen sokan sportolnak az alsó tagozatos iskolásoktól kezdve egészen huszonéves korig – emlékeztetett a kiválóság.

Noha alapvetően egy tömegsport eseményről, s gáláról beszélünk, olimpikonunk célja itt sem lehet más, mint a győzelem.

– Valamennyi versenyemen úgy állok a rajtvonalhoz, hogy szeretném megnyerni azt. Természetesen mindig realizálom a célokat, de egy ilyen helyi futóversenyen csak az lehet a célom, hogy elsőként érjek célba. Barátságos környezetben többnyire ismerős arcokkal mérhetjük össze a tudásunkat, így az ellenfeleket tekintve nem érhet akkora meglepetés, mintha külföldön versenyeznék teljesen ismeretlen emberek ellen.

Minczér kiemelte, hogy tőlünk nyugatra már jelentős hagyománnyal bírnak az olyan kisebb futóversenyek, ahol a település apraja-nagyja „együtt lélegzik” a szombatihoz hasonló sporteseményekkel.

– Külföldön, főként a nyugati országokban remekül tudják ötvözni a futást a szórakozással. Egy negyedakkora városban, mint Veszprém vagy egy párezer fős kis faluban rendezett versenyre is kivonul az egész település. Közülük párszázan el is indulnak, több ezren pedig „csak” ott vannak, tapsolnak és élvezik a futást. Már ez is hozzájárulhat a sport szeretetének kialakuláshoz, hiszen a kilátogatóknak plusz élményt adhat, hogyha az egészen kicsiktől a felnőtt vagy időskorú versenyzőig sok-sok embert együtt látnak mozogni. Ez adhatja meg a gála jelleget a nézőknek. A résztvevőknek pedig azt tudom tanácsolni, hogy próbáljanak egy olyan iramot megválasztani, amelyből nekik ez a pár km-es futás élmény lesz, főként úgy, ha több száz emberrel együtt teljesítik a távot.


A részletes programról itt olvashat.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.