Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tévésorozat helyett futás

2012. szeptember 23. 17:51
A VEDAC maratonfutó olimpikonja, Kovács Tamás szeretné, hogyha a későbbiek során hagyománnyá válna az I. Vehir.hu Futógála, ám úgy véli, hogy ehhez szemléletváltásra van szükség.

– Jelenleg a pihenőidőszak közepén vagyok. Ennek ellenére szinte biztos, hogy ott leszek a gálán, az azonban még nem dőlt el, hogy versenyzek-e vagy csak lefutom a távot és élvezem az esemény hangulatát – kezdte a beszélgetést Kovács Tamás, aki bevallotta: a hosszú idény után fejben és fizikailag is elfáradt.


Kovács Tamás

– Az olimpia után következett a félmaratoni bajnokságig, amely után aztán nagyon kijött rajtam a fáradtság, Most már muszáj pihennem, ezért két hete csak minden másnap edzek. A cél, hogy összekapjam magam az év végi mezei futó Eb-re. Hosszú volt a szezon, sok volt a stressz, fejben és fizikailag is pihennem kell. Vissza kell, hogy jöjjön az éhség a versenyzésre – fogalmazott a londoni olimpikon, aki az aktív regenerációt preferálja: a kevesebb futás mellett gyakran úszik, kerékpározik.

A VEDAC hosszútávfutó kiválósága remek kezdeményezésnek tartja a szeptember 29-ei futógálát, amely reményei szerint hagyománnyá válik Veszprémben.

– A profikat és az amatőröket összekapcsoló futóverseny már elég régen volt Veszprémben, noha nagyon sok jó futó, s egy komoly atlétikai klub van városunkban. Nagyon örülök a kezdeményezésnek, remélem, hogy hagyománnyá válik, s akkor megint lesz egy olyan verseny, amelyre érdemes lesz készülnünk. Látványos, jó pálya lesz. Az esemény emellett remek alkalom arra is, hogy a család, barátok előtt is megmutassuk magunkat, s a rendszeresen futó amatőröknek sem kell a fővárosba utazniuk ahhoz, hogy felmérjék, hol tartanak.

A 29 esztendős sportoló – a korábban megkérdezett Minczér Alberthez hasonlóan – kiemelte, hogy külföldön fontos társadalmi eseményként kezelik a futónapokat.

– Olaszországban rengeteg ilyen jellegű versenyt szerveznek, ahol a történelmi városrészekben kialakítanak egy néhány kilométeres kört, s este, villanyfény mellett rajtol el az igen népes mezőny. Rendszeresen visszajárok ezekre a társadalmi eseménynek számító viadalokra, hiszen rendkívül hangulatosak. Összekapcsolják a különböző korosztályok futását, ennek köszönhetően a gyerekek látják, hogy a nagyok hogy csinálják, a profi futóknak pedig jó érzés, hogy sok ezer néző előtt szerepelhetnek. Itthon a sportkultúra sajnos még nem tart ezen a szinten, követendő példa tehát összekapcsolni az egészséges életmódot az utánpótlással és a versenysporttal.

A veszprémi atléta szerint szemléletváltás kell ahhoz, hogy nálunk is sikeresek legyenek a nagy városi futóviadalok.

– Minél többen látogatnak ki, annál jobb a hangulat, annál látványosabb a verseny, s nekünk, futóknak is jobb érzés sokak előtt szerepelni. Akkor van értelme tehát a rendezésnek, ha az érdeklődés is jelentős. Ehhez azonban olyan szemlélet kell, hogy az emberek ne valamelyik sorozatot nézzék a tévében, hanem ha kínálkozik egy ilyen lehetőség, akkor látogassanak ki. Ha a szülő így áll hozzá, akkor több gyerek fog sportolni, s azzal mindenki nyer. A mozgás mindenkinek jót tesz, ha nem futja le, csak lesétálja a távot, már jobban fogja érezni magát.


A részletes programról itt olvashat.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.